Gossos i petards de Sant Joan: una combinació explosiva

Associacions i partits animalistes alerten que cada any milers de gossos fugen aterrats pel soroll dels petards, amb el conseqüent risc d’atropellament o desaparició
Per a la majoria de gossos i els seus propietaris els petards són un veritable malson.
Per a la majoria de gossos i els seus propietaris els petards són un veritable malson. | Pixabay

S’acosta la nit de Sant Joan i ja es deixen sentir els primers petards. Per a molts és la nit més màgica de l’any, però per a la majoria de gossos i els seus propietaris és un veritable malson.  

 

Encara que hi ha excepcions entre alguns amics de quatre potes, l’estrèpit dels petards els hi provoca: por, estrès, palpitacions, ganes d’amagar-se, inapetència i un estat d’alerta constant. No hi ha cap estudi oficial a Catalunya però moltes associacions i partits animalistes alerten que cada any milers de gossos fugen aterrats dels seus propietaris pel soroll dels petards, amb el conseqüent risc d’atropellament o desaparició.

 

La imprevisibilitat dels petards i el seu soroll són dos factors claus que cal tenir en compte. Per aquest motiu és important, durant els dies previs i posteriors a la revetlla de Sant Joan, portar sempre al gos lligat quan anem pel carrer i evitar llocs susceptibles de pirotècnia. Encara que això no li evitarà l’ensurt podrem impedir que marxi fugint com a conseqüència de la por.

 

En aquest sentit, les teràpies de xoc són poc útils i està comprovat que obligar-los a sortir al carrer quan hi ha petards o exposar-los directament a aquest estímul pot acabar agreujant el trauma.

 

Marta Pérez i Pilar Heredia, professionals en atenció animal de Sweet Doggy a Rubí, recomanen passejades curtes per minimitzar les situacions d’estrès. Afirmen que “el problema de Rubí és que tenim Sant Joan i continuem amb la Festa Major”, amb la qual cosa els nivells de nervis per a les mascotes s’allarguen durant diversos dies.

 

Un altre dels consells que sempre donen els etòlegs és evitar renyar-los per tenir por als petards però tampoc donar-los carícies o consolar-los. D’aquesta manera no reforcem aquest comportament ni els hi fem creure que tenir por està bé.

 

És important no renyar-los per tenir por als petards però tampoc donar-los carícies o consolar-los.
És important no renyar-los per tenir por als petards però tampoc donar-los carícies o consolar-los. | Pixabay

 

Què fem per calmar el nostre gos?

 

Per al propietari d’un gos és difícil no passar-ho també malament quan veu el patiment de la seva mascota. Tot i això, el més recomanable és mantenir-se calmat i deixar que el gos trobi un lloc dins la llar on se senti segur. “Hi ha gossos que prefereixen amagar-se sota el llit, d’altres posar-se dins la banyera o en algun altre espai de la casa on se sentin refugiats”, afirmen des de Sweet Doggy.

 

Si tanquem finestres i persianes esmorteirem el soroll dels petards de l’exterior.  A més, encendre la ràdio o el televisor també ens ajudarà a camuflar els esclats. La presència del propietari dins la llar sempre produirà un efecte beneficiós per a la seva mascota, que se sentirà més acompanyada. 

 

Les especialistes en animals de companyia de Sweet Doggy recorden que existeixen productes naturals que ajuden a rebaixar el nivell d’estrès dels gossos ja que contenen triptòfan, l’hormona de la felicitat, i passiflora, una planta que ajuda a relaxar-se i dormir bé.

 

La Marta i la Pilar insisteixen en la importància que té per als gossos dormir bé durant aquests dies, ja que d’aquesta manera la seva microbiota intestinal, que actua com un segon cervell, està millor protegida i s’eviten les diarrees, un dels símptomes més habituals en els gossos per la por als petards de Sant Joan.  

 

En casos extrems on el gos es veu sobrepassat per la situació de por i estrès que li generen els petards cal parlar amb un veterinari.

 

Per últim, cal recordar que els propietaris de gossos i altres animals de companyia tenen l’obligació d’atendre’ls i assegurar el seu benestar, però les persones que llencen petards per Sant Joan o altres festes ho han de fer de forma responsable, mai a prop o contra cap altre ésser viu.