Frater-Nadal dona aliments a més de 500 famílies rubinenques

L'entitat fa més de 20 anys que es dedica a ajudar els més necessitats de la ciutat
El local de Frater-Nadal es troba al carrer Doctor Gimbernat
El local de Frater-Nadal es troba al carrer Doctor Gimbernat | N.E.

El nom de Frater-Nadal sorgeix de la paraula 'fraternitat' que s'entén com la unió entre germans o persones que es tracten com a tals. I això és precisament el que es detecta cada dijous a la tarda a les instal·lacions que l'entitat té al carrer Doctor Gimbernat: persones ajudant a altres persones. 

 

L'origen d'aquesta gran tasca social és el Pastor de l'Església Evangèlica Protestant de Rubí i tres persones més, que, en la seva feina d'ajudar a la gent que més ho necessitava, van començar a repartir aliments entre  famílies rubinenques. Han passat ja més de 20 anys d'aquella primera iniciativa però, una de les seves emprenedores encara avui dia, assisteix els dijous a col·laborar amb la causa. 

 

Molt ha canviat la situació, la societat i la manera de gestionar Frater-Nadal des de l'any 96 fins a l'actualitat. En un principi, l'entitat autogestionava les famílies que sol·licitaven ajuts. Els entrevistaven, els feien una fitxa i els atenien directament ells. Ara, però, totes les famílies han de passar per Serveis Socials de l'Ajuntament i d'allà els deriven a Frater-Nadal, a ASAV o a Càritas, depenent de cada situació personal. Aquest control, a més, ajuda el consistori a conèixer millor la situació de les famílies a Rubí i les necessitats reals que hi ha. Tot és diferent del principi, però hi ha una cosa que no canvia ni canviarà mai: tota persona que demana aliments sempre rep un lot d'emergència i la petició que passi per Serveis Socials. Però mai es nega el primer aliment a ningú.

 

Actualment, a Frater-Nadal atenen 554 famílies, el que suposen 1.981 persones. Un dels voluntaris que col·labora amb l'entitat, Jordi Ibiza, assegura que "són molta gent. Es diu que la crisi ha baixat. Sí que és cert que ha baixat però no suficient perquè la gent deixi de venir". Aquestes famílies es reparteixen entre les quatre setmanes del mes de manera que més d'un centenar passen cada setmana, els dijous a la tarda, a recollir el seu lot de menjar, un cop al mes. Els aliments que se'ls reparteixen ja vénen determinats des de Serveis Socials en funció de les famílies i dels components que la formin.

Durant el recorregut, els usuaris reben els aliments marcats segons l'estructura familiar
Durant el recorregut, els usuaris reben els aliments marcats segons l'estructura familiar | N.E.

 

És precisament gràcies al voluntariat que aquesta entitat pot continuar servint a aquelles qui més ho necessiten. Un grup de 37 voluntaris decideixen dedicar el seu temps lliure a ajudar els altres. Diverses escoles de la ciutat també s'han volgut implicar en el projecte i estudiants de centres com el Col·legi Balmes, els Maristes o el Duc de Montblanc van a ajudar tot el que poden. Aquest voluntariat, i més en joves d'edats 'decisives' els ajuda a posar els peus sobre la terra, copsar la realitat de la seva ciutat i valorar molt més allò que tenen a casa. En Jordi Ibiza ho té molt clar: "Aquí sempre estem oberts al voluntariat i tenim la sort que les persones que venen es troben molt a gust i els agrada la feina que fan".

 

Els aliments provenen de tres llocs diferents: del Banc d'Aliments, del Gran Recapte o diferents campanyes que s'organitzen durant l'any i de la Unió Europea. D'aquí la gran importància de col·laborar en totes aquelles iniciatives que, sovint, es duen a terme per la ciutat demanant la solidaritat dels rubinencs i rubinenques en la donació d'aliments.

 

Tan de bo, d'aquí a uns anys, l'entitat s'hagi de reinventar per oferir un altre tipus de servei a la societat perquè la manca d'aliments no sigui un problema. Mentrestant, Frater-Nadal continuarà amb la seva excel·lent tasca social ajudant a tot aquell que truqui al seu timbre.

Els voluntaris són una part fonamental de Frater-Nadal
Els voluntaris són una part fonamental de Frater-Nadal | N.E.