Una deriva molt perillosa

Article d'opinió del periodista i veí de Can Rosés Bernat Bella
Concentració veïnal a les portes de l'antic Hotel Terranova en contra del centre de menors
Concentració veïnal a les portes de l'antic Hotel Terranova en contra del centre de menors | Redacció

La instal·lació d'un centre de menors estrangers no acompanyats ha provocat una gran polèmica a Rubí, especialment a barris més pròxims al futur centre. Des que va saltar la notícia, veïns i veïnes s'han concentrat a les portes de l'hotel que acollirà una vuitantena de menors per mostrar el seu rebuig a la conversió d'aquest espai en un centre per menors estrangers. La por de molts ells per les conseqüències en la seguretat és el motor principal que mou aquestes protestes.

 

S'ha d'entendre i empatitzar amb uns veïns que consideren que la seguretat en el seu barri es veurà perjudicada per l'arribada al barri de desenes de menors. Els discursos des de la superioritat moral, des d'atalaies on aquestes realitats no arriben mai, no ajuden. Cal comprensió i empatia per una situació que no és gens senzilla i que, quan toca de prop, acostuma a canviar els discursos de la gent.

 

És comprensible pel bombardeig informatiu sobre fets delictius d'alguns d'aquests menors estrangers no acompanyats, per exemple a ciutats com Barcelona. I per discursos incendiaris de partits polítics. S'ha creat un context on s'assenyala mediàticament aquests nens i nenes com un col·lectiu a témer, un col·lectiu perillós de qui cal fugir i un col·lectiu propens a la delinqüència.

 

S'està criminalitzant tot un col·lectiu de nens i nenes de 14, 15 o 16 anys. Són nens que han fugit dels seus països, no crec que per ganes, sinó per tenir un futur i una vida digna. Han arribat sols a un país desconegut, sense cap suport i el que han viscut només ho saben ells; no ens ho podem imaginar. És, segurament, el col·lectiu més vulnerable de la nostra societat. I del qual no en sabem, on no en volem saber, pràcticament res. No coneixem la seva història ni les seves necessitats ni la seva vida.

 

El principal problema de tot plegat, però, no són els veïns que creuen que estan amenaçats. Sinó el context que s'ha creat i que ha propiciat aquests temors i, sobretot, la irresponsabilitat de les administracions i de part de la classe política. No pot ser que els veïns s'assabentin per un obrer de l'obertura d'un centre en el qual conviuran una vuitantena d'aquests menors estrangers, com dèiem estigmatitzats. La falta d'informació, o la desinformació, és un dels elements que converteixen les espurnes en incendis.

 

No pot ser que la DGAIA i l'Ajuntament de Rubí no hagin abordat la situació amb més antelació i amb diàleg amb la comunitat. Al final, serà la comunitat rubinenca, les seves entitats, escoles o clubs esportius, les que hauran de col·laborar en la integració d'aquests nens i nenes. Sense això, la seva condemna serà l'aïllament social. És incomprensible i d'una irresponsabilitat gravíssima com s'ha gestionat la situació des de l'administració. Ha faltat molta feina prèvia per part de la Generalitat i l'Ajuntament, que segons diu no en sabia res.

 

I després d'aquesta extrema irresponsabilitat, una vegada esclatat el conflicte, no pot ser que els dirigents polítics, l'alcaldessa de Rubí en primera fila, en lloc d'apagar l'incendi, facin tot el contrari. És molt greu que en lloc de propiciar un treball conjunt amb la Generalitat i la comunitat rubinenca per afrontar i gestionar la situació, es converteixi en una activista més contra l'arribada d'aquests menors. Un discurs pedagògic i de bastir ponts entre bandes, seria molt millor. Per ara i pel futur.

 

És evident també que a tothom ens sembla que la integració d'aquests menors seria molt millor en habitatges i grups més reduïts. No cal ser expert per veure que la integració és molt més senzilla amb un grup de deu persones que no pas de vuitanta, on el perill d'aïllar-se en el seu cercle és més alt. Però són reflexions que hauríem de fer sempre com a societat, no només quan ens toca de prop. Segurament no hem parat prou atenció, ningú, a com la nostra administració acollia aquests menors.

 

Hi ha eleccions, però aquí ens hi juguem molt més que quatre vots. Ens hi juguem la convivència, el model de país i el nostre futur com a societat. Les conseqüències són molt perilloses. Una vegada es posa en marxa aquesta roda, és difícil d'aturar-la i no fa res més que avançar cap a una deriva molt perillosa. No cal ser un gran analista per veure com estan avançant partits com VOX a l'Estat, com partits d'extrema dreta guanyen eleccions a països a europeus, o presidents americans com Trump o Bolsonaro dirigeixen els seus països amb discursos contra els estrangers. Contra els estranys i els desconeguts.

  

En resum, les administracions han actuat amb una irresponsabilitat total, els agents polítics estan encenent encara més el foc, l'entorn comunicatiu criminalitza el col·lectiu de menors estrangers i, per tant, el temor dels veïns podria ser comprensible. Però crec que és important que tots plegats reflexionem cap a on estem avançant, els primers, les administracions. La deriva és molt perillosa.