600 persones omplen la plaça de l'Ajuntament pel Dia de la Dona

El manifest institucional denuncia la desigualtat que pateix el gènere femení vers els homes
Fins a 600 persones s'han congregat a les portes de l'Ajuntament
Fins a 600 persones s'han congregat a les portes de l'Ajuntament | DGM

 

CRÒNICA // 12 hores del matí. Plaça de l'Ajuntament. 600 persones, segons dades oficials, s'apleguen amb diferents elements de color lila. Les dones són majoria, tot i que també es deixen veure alguns homes. Si més no, avui elles són les protagonistes. Elles són les que han pres els carrers de Rubí, tot i que la majoria de comerços han continuat oberts (i atesos en gran part per dones).

 

Des de les escalinates de l'Ajuntament, les autoritats polítiques pronuncien un manifest institucional. Alguna sorpresa en la lectura? Cap ni una. Tots els càrrecs se cenyeixen al text que han consensuat entre tots i totes. El text, al cap i a la fi, tampoc recull cap sorpresa. O dit d'una altra manera, cap de les denúncies semblen noves; totes les reivindicacions són més que reconegudes pels assistents. "En ple segle XXI les darreres notícies ens transporten a principis del segle XX", llegeix una de les regidores. Calcat.


 

Una dona alça una pancarta enmig de la concentració a la plaça de l'Ajuntament
Una dona alça una pancarta enmig de la concentració a la plaça de l'Ajuntament | DGM
 
 

Però com a resum, quins resulten ser els principals reclams? Que "el dret a la participació social i política sigui una prioritat"; la denuncia contra la desigualtat, la precarietat i la violència vers les dones o la bretxa salarial que pateix el gènere respecte als homes (14,9% segons l'Eurostat), per exemple. Qüestions, però, que enguany han pres més força gràcies a la vaga general feminista que han convocat col·lectius i sindicats. Tot plegat, per aconseguir "una societat igualitària, justa i equilibrada", llegeix una segona regidora.


 

Si més no, la lectura no arriba a cobrir ni cinc minuts del matí. Cinc minuts de forta càrrega institucional, però de poca acció reivindicativa. Al cap i a la fi, és un text, motiu pel qual posteriorment la massa popular decideix manifestar-se en columna pel centre de la ciutat fins al Rubí+D, tot cantant diferents consignes i fins i tot aconseguint que alguns veïns i veïnes s'afegeixin a la marxa encapçalada per una pancarta on es llegeix el lema "Ens volem vives, lliures i rebels". Algunes, però, entre conversa i conversa comentaven que després haurien de tornar a casa a preparar el dinar.

 

Manifestació pel centre de la ciutat amb motiu del 8M
Manifestació pel centre de la ciutat amb motiu del 8M | DGM

 
Comentaris

envia el comentari