Sóc fumador/a i ... No he decidit deixar de fumar. Almenys, no, de moment!

Article de la infermera M.Carmen Segura
Setmana sense tabac
Setmana sense tabac | Cedit

 

Potser fins aquest moment no hagis considerat l'opció de deixar de fumar. Abans de res, dir-te que respectem la teva decisió, segur que tindràs MOTIUS pels quals continues amb el consum de tabac, però permet-nos que compartim amb tu la següent informació.

  

 

El tabac està compost per ...

  • Nicotina: és una substància estimulant que causa la major part dels efectes que el tabac provoca en l’organisme. És la responsable de la dependència física que produeix fumar. La seva vida mitjana en sang és de menys dues hores, tal i com va disminuint la seva concentració tornen les ganes de fumar.
  • Quitrà i agents cancerígens.
  • Monòxid de carboni. Fa que la sang tingui més dificultat per transportar l’oxigen.
  • Altres components: acetaldehid, acetona, acroleïna, benzè, formaldehid, metanol, N-Nitrosodietilamina, N- Nitrosodimetilamina, estirè, 2-naftilamina, 4-Aminobifenil, arsènic, benzo(a) antracè, benzo(a) pirè, cadmi, crom, plom i níquel.

 

Reconeixes alguna de les següents frases?

"Fumar mata", "Fumar provoca l'envelliment de la pell", "Fumar escurçar la vida", "Fumar provoca càncer mortal de pulmó", "Fumar causa impotència sexual", "Fumar pot ser la causa d’una mort lenta i dolorosa", "Fumar provoca embòlies i invalidesa".

  

  

 

Sabies que "el tabac és l'únic producte de consum legal que mata fins a la meitat dels seus usuaris quan s'utilitza exactament d'acord a les indicacions del fabricant?" (OPS / OMS)?

El tabac és un factor de risc de malalties del cor (hipertensió, ictus, infart de miocardi ...), respiratòries (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica -MPOC-, pneumònia, asma ...) i diferents tipus de càncer (pulmó, laringe, boca, esòfag , colon, coll d'úter, bufeta ...).

 

A qui afecta el tabac?

Els fumadors són aquelles persones que consumeixen productes que contenen tabac de forma diària o ocasional (actualment fumen, encara que no ho facin cada dia).

  

  

  

  

  

  

el tabac té efectes sobre la salut de les persones que el consumeixen (fumadors), així com dels que els envolten (fumadors passius)

 

I, quins beneficis té deixar de fumar?

  • Als 20 minuts, disminueix el ritme cardíac i baixa la tensió arterial.
  • A les 8 hores els nivells d'oxigen es normalitzen.
  • A les 24 hores deixes de fer olor de tabac.
  • Entre les 48 hores i els 5 dies següents, el gust i l'olfacte milloren... i la nicotina s'elimina del cos!

 

Per descobrir altres beneficis pots consultar la "guia per ajudar a deixar de fumar" del Programa d'Atenció Primària Sense Fum (PAPSF).