El suposat cas d'assetjament a l'Ajuntament, denunciat per l'AUP i desmentit pel Govern

La formació alternativa critica immobilisme de l'executiu davant l'afer, mentre que aquest els acusa de fonamentar-se "en la mentida i en les mitges veritats"
El cas d'assetjament laboral finalment no es va poder concretar
El cas d'assetjament laboral finalment no es va poder concretar | cedida

Aquest passat dilluns l'AUP ha fet públic un suposat cas d'assetjament laboral a l'Ajuntament de Rubí, el qual implica directament a l'àrea de comunicació. Segons ha denunciat la formació de l'esquerra alternativa, el protocol d'assetjament laboral de l'administració municipal no hauria complert el seu objectiu, motiu pel qual demanen explicacions al Govern de la ciutat. De fet, segons critiquen, aquest va aplicar un "veto polític". Per la seva banda, l'Ajuntament ja ha sortit al pas de les acusacions i ha lamentat que el grup de l'oposició es fonamenti "en la mentida i en les mitges veritats".


 

Tal com ha assenyalat l'AUP, el cas ha sigut 'vox populi' a l'administració local i recorden que té el seu origen l'any 2015. En total, quatre treballadores del servei de comunicació s'haurien vist afectades per aquest assetjament laboral i fins i tot una d'elles hauria patit el síndrome d'esgotament professional (burnout) i un quadre ansiodepressiu lleu-moderat. Unes altres tres també haurien rebut la baixa mèdica, tot i que només una hauria presentat la corresponent denúncia, segons la formació política. Ara, tres de les quatre treballadores s'han recol·locat en altres departaments del consistori

 

Abans, però, es va activar el protocol d'assetjament, pel que es va crear una comissió interna i es va demanar un informe psicosocial de la situació, ha explicat el regidor de l'AUP, Jordi Muntan. "El que ens preocupa a nosaltres com a grup polític és que el resultat final de l'informe de la comissió feia un seguit de recomanacions, que nosaltres no tenim constància que s'hagin seguit i en canvi el balanç final és que tres d'aquestes persones estan en un altre departament", assegura Muntan.


 

Si bé el regidor admet que "aquest assetjament laboral finalment no es va poder concretar", recorda que "la comissió va poder determinar certs comportaments que recomanaven certes accions", davant les suposades actituds dins del departament de comunicació. Quines accions recomanava l'informe? "Una formació i un apartament temporal de les responsabilitats d'aquesta persona mentre durés un període de formació; acompanyament a les persones que havien denunciat i una reestructuració del servei de comunicació per equilibrar les càrregues de feina que hi havia en el personal existent". "Nosaltres no tenim constància que s'hagin adoptat cap d'aquestes mesures", denuncia Muntan.

 

Al seu parer, "el que ha passat al servei de comunicació el que genera és que aquests treballadors se sentin indefensos i veuen certa impunitat en funció quin esglaó s'ocupa a l'Ajuntament". Motiu pel qual demanen revisar tot el protocol d'assetjament i fer que les seves recomanacions siguin d'obligat compliment. En aquest sentit, l'AUP ha acusat directament a la regidora responsable de la matèria, Maria Mas, de no haver adoptat les mesures pertinents i li ha reclamat explicacions polítiques.


 

Davant d'aquesta interpel·lació directa, l'Ajuntament de Rubí ha sortit al pas amb un comunicat en què "lamenta" que "aquestes acusacions es fonamentin només en la mentida i en les mitges veritats" i considera que "només busquen erosionar la imatge del consistori". A més, també qüestionen el fet que l'AUP hagi fet públics "detalls de processos interns en els quals s'han vist involucrats treballadors i treballadores de la corporació".

 

Per a l'equip de govern, l'AUP utilitza "la tècnica 'd'embrutar que alguna cosa quedarà' i és així com llença falsedats". En aquest sentit, l'executiu assegura que el grup municipal "menteix reiteradament". "Només ha existit el cas d'una persona del Servei de Comunicació que va demanar el 2017 activar el protocol per assetjament per estrès", asseguren, i afegeixen que "fruit d'aquest procés es va entrevistar tots els treballadors i treballadores del servei i un psicòleg forense extern va realitzar una investigació que va concloure que no havia existit cap cas d'assetjament".


 

L'Ajuntament de Rubí ja ha anunciat que anirà "fins a les darreres conseqüències per esbrinar com s'ha pogut filtrar informació interna que afecta la seguretat i la integritat de treballadors i treballadores de la corporació". Per últim, el portaveu de l'equip de govern, Rafael Güeto, ha assegurat que "les acusacions de l'AUP, tan falses com irresponsables, donen idea del baix nivell de l'acció política d'aquesta formació, en la que substitueixen el treball que haurien de fer com a servidors públics, per la difamació".
Comentaris

envia el comentari