El Ple de Rubí aprova l'abolició de la Monarquia i l'absolució dels presos polítics

Aquestes han estat les úniques mocions debatudes, ja que la resta han passat per Junta de Portaveus
Els regidors de l'AUP mostrant una fotografia del rei Felip VI des revés durant l'exposició de la moció
Els regidors de l'AUP mostrant una fotografia del rei Felip VI des revés durant l'exposició de la moció | Núria Escudé

 

El Ple del mes de novembre duia a l'ordre del dia 10 mocions a debatre en l'apartat de control del govern. D'aquestes, 8 han passat per Junta de Portaveus, és a dir que s'han aprovat sense sotmetre's a votació amb el vot favorable de tots els partits, i 2 s'han aprovat en uns resultats molt ajustats: la reprovació del rei Felip VI i l'abolició de la monarquia i l'absolució dels presos polítics.

 

La moció presentada per l'Alternativa d'Unitat Popular, l'AUP, sobre la reprovació de Felip IV i l'abolició de la monarquia (vegeu notícia moció) ha generat cert debat al plenari entre els diferents grups i la votació ha estat molt ajustada. El text ha prosperat amb els vots en contra de PSC, Ciutadans i els regidors no adscrits Noelia Borque i Jonathan Cobo, els favorables d'ERC, CDC, AUP i ICV i les abstencions de VR i el regidor no adscrit Sergi Garcia. Precisament l'abstenció d'aquest últim i l'absència dels altres dos no adscrits, Jose Manuel Mateo i María Dolores Marin, ha estat el que, pel que fa a la suma de vots, ha fet prosperar aquesta moció. 

 

Durant el debat, Víctor Puig, CDC, ha afirmat que la Monarquia "representa la continuïtat de la conquesta per les armes d'un territori i que és la continuïtat d'un estat falangista, fruit d'un cop d'Estat". També ha afegit que es tracta d'una institució "il·legítima a Catalunya i que no representa els catalans i catalanes". Per la seva banda, Pau Navarro, ICV, ha afirmat que el seu partit votaria a favor d'aquesta moció perquè la declaració del rei Felip VI el 3 d'octubre "va ser una ofensa a la ciutadania i perquè aquesta monarquia no permet que moltes persones trobin els seus familiars a les cunetes". El portaveu de Ciutadans, José Abadías, s'ha mostrat contrari a la moció, ja que considera que "la Monarquia defensa el poder de l'Estat i que si algun dia deixés de funcionar, seria la ciutadania qui la trauria". Xavier Corbera, ERC, ha quantificat el cost que suposa el manteniment de la Monarquia en més de 50 milions d'euros. També ha afirmat que des d'Esquerra reproven aquest estament "per ser una figura il·legítima i per ser imposada per un dictador". El portaveu del PSC, Rafael Güeto, ha afirmat que aquesta moció barreja dos debats, que no es podien debatre de manera conjunta i que "no aporta res".

 

Els regidors de l'AUP, ERC i AUP després de l'aprovació de la moció
Els regidors de l'AUP, ERC i AUP després de l'aprovació de la moció | Núria Escudé

 

 

L'altra moció que ha generat debat al ple ha estat la de l'absolució dels presos polítics, presentada de manera conjunta per CDC, ERC i AUP (Vegeu notícia moció). En aquesta ocasió també s'ha aprovat per uns resultats ben ajustats. Hi han votat en contra Ciutadans, PSC i els regidors no adscrits Noelia Borque i Jonathan Cobo, s'hi ha abstingut VR i han votat de manera afirmativa CDC, AUP, ICV, ERC i el regidor no adscrit Sergi García.

 

Durant el debat, que també ha generat certa controvèrsia, Víctor Puig, CDC, ha afirmat que "els presos polítics suposen una vergonya per Europa" i que "aquest empresonament és un escarni". Per la seva banda, Ànnia Garcia, ICV, considera que el referèndum de l'1 d'octubre no disposava de les garanties que ells consideren necessàries però que "aquesta presó preventiva és desmesurada i no té cap raó de ser". També ha afegit que "els problemes polítics considerem que s'han de solucionar des de la política i si hem de triar un bàndol, triem el de la llibertat i la democràcia". Segons José Abadías, Cs, a Espanya no hi ha presos polítics i "es critica la justícia perquè no es pot controlar". Xavier Corbera, ERC, ha contestat al comentari del partit taronja afirmant que són a la presó per allò que pensen. A més, Corbera ha afirmat que "no és un problema independentista sinó que és un problema demòcrata". El portaveu del grup socialista, Rafael Güeto ha apel·lat al respecte per la llei i ha afirmat que "aquesta situació complica la normalització política a Catalunya". Després d'aquesta afirmació del PSC, el regidor Aitor Sánchez, AUP, ha acusat el discurs socialista de "trist i pla" i ha sentenciat que "ja coneix el que ells anomenen diàleg que és deixar parlar per després fer el que vulguin". Finalemnt, el portaveu d'ERC, Xavier Corbera, ha mostrat la fotografia de l'autobús promogut per Ciutadans a Madrid amb les fotografies de Junqueras i Puigdemont i l'ha qualificat "d'indecent" i que el debat del ple es basava en "triar entre l'odi i el menypreu o la llibertat, la fraternitat i la serenor".