L'Antiga Estació, l'avinguda de l'Estatut o la recollida de residus entre els aspectes més destacats del Ple Municipal

En la part de control, han prosperat 4 de les 5 mocions presentades
Ple del mes de febrer
Ple del mes de febrer | N.E.

El Ple Municipal corresponent al mes de febrer ha començat sense massa debat per part dels regidors i regidores amb l'autorització de tarifes màximes del Complex Esportiu CEM 25 de Setembre, l'aprovació de l'adhesió de l'Ajuntament a la Xarxa mundial de ciutats i comunitats amigables amb les persones grans i la ratificació de la modificació dels estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística. 

 

El primer debat ha arribat amb el punt de l'aprovació definitiva del projecte d'adequació de l'Antiga Estació a espai expositiu. Tant el regidor d'ICV, Pau Navarro, com el de l'AUP, Jordi Muntan, han demanat a l'equip de govern si les entitats que tenen la seva seu en aquest edifici havien estat notificades d'aquest fet.

 

Per la seva banda, el regidor d'ERC, Xavier Corbera, ha demanat amb qui s'havia fet l'acord per a la gestió de l'Antiga Estació. Davant les explicacions facilitades pel regidor Moisés Rodríguez, Corbera ha acusat directament l'Equip de Govern de "mentir a la ciutadania" i ha afegit que "no hi ha cap acord amb la Direcció General de Patrimoni. S'ha enviat una carta que encara no ha obtingut resposta". Moisés Rodríguez ha contestat a aquestes acusacions afirmant que "sabem que només falta la signatura de la Generalitat i a l'Antiga Estació es farà aquest projecte". El regidor d'ERC ha explicat que el projecte per a aquest edifici serà positiu per a la ciutat i que la voluntat de la Generalitat és tirar-lo endavant però ha insistit que l'acord al qual es refereix l'Equip de Govern "no existeix". La regidora Marta Garcia, ha explicat que a la reunió que van tenir amb la direcció d'FGC es va expressar la voluntat de tirar endavant aquest projecte de sala d'exposicions, tot i no signar-ne cap document per escrit sinó acordar-ho de manera verbal.

 

En referència a les altres qüestions plantejades, les de les entitats, Moisés Rodríguez ha explicat que s'ha plantejat a les tres entitats que tenen seu a l'Antiga Estació la voluntat de reubicar-les a altres equipaments municipals. Jordi Muntan, però, ha lamentat que no s'hagi informat o parlat amb les tres entitats en les mateixes condicions: "haurien de dedicar el mateix temps a totes les entitats que dediquen a una". L'alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez, ha demanat disculpes si a alguna entitat no s'ha comunicat igual que a les altres i ha afirmat que "fins que no trobem un espai per les tres entitats, no començaran les obres".

 

Finalment la proposta ha tirat endavant amb els vots negatius de l'AUP i Ciutadans; les abstencions del PDeCAT i ICV; i els vots favorables de VR, ERC, Equip de Govern i els regidors no adscrits Jose Manuel Mateo, Maria Dolores Marin i Sergi Garcia

 

La proposta de sol·licitud a la Generalitat de traspàs a l'Ajuntament de Rubí de la titularitat d'un tram de l'avinguda de l'Estatut, havia de ser aprovada per unanimitat pel plenari. Tots els grups amb representació al ple han celebrat aquesta proposta i han coincidit en la necessitat de consensuar el futur d'aquest espai un cop passi a ser un carrer més de la ciutat. Tots els partits hi han votat a favor

 

Altres tràmits que s'han aprovat durant la sessió plenària han estat el projecte coberta tribuna del CF Can Fatjó i les expropiacions forçoses de dues finques, de l'avinguda Massana, 8 i del passeig de la Riera, 28.

 

El govern ha presentat, a l’apartat d’assumptes urgents, dos punts relacionats amb la licitació del contracte de recollida de residus i neteja viària. Segons Ana María Martínez, "la urgència s'ha fet per guanyar temps". Finalment, però, no s’han sotmès a votació, ja que no han superat el tràmit d’urgència com a conseqüència dels vots en contra d’ERC, C’s, l’AUP, ICV, el PDeCAT i VR i les abstencions dels regidors no adscrits José Manuel Mateo i María Dolores Marín. Els regidors han coincidit en la idea que el tràmit és prou important com per tractar-lo d'urgència i amb pocs dies de preparació. En aquest sentit, es convocarà un Ple extraordinari properament per portar-los a aprovació.

 

Part de control

De les cinc mocions presentades en aquest ple del mes de febrer, 4 han prosperat, algunes amb resultats ajustats i d'altres per unanimitat. 

 

La moció que ha estat rebutjada ha estat la presentada per Ciutadans de rebuig de la impunitat i indults als encausats pel cop a la democràcia a Catalunya dels mesos de setembre i octubre de 2017. De fet, la moció només ha rebut el vot favorable del partit taronja; l'abstenció de VR i dels regidors Mateo i Marin; i els vots en contra de la resta del plenari.

 

La proposta ha generat debat i intercanvi d'opinions entre els regidors. Víctor Puig, PDeCAT, l'ha acusat de "xulesca, provocació i poc humana"; Pau Navarro, ICV, de "moció trampa que només vol condemnar una part dels indults"; Aitor Sànchez, AUP, ha afirmat que Ciutadans "el que busca és crispar i incendiar els carrers"; Xavier Corbera, ERC, ha comentat que "els líders independentistes no necessiten indults perquè tenen el reconeixement del poble català que se sent molt orgullós d'ells"; i Rafael Güeto, PSC, ha explicat que "l'acció política de Ciutadans és nul·la i això es comença a veure a les enquestes".

 

La reacció de tots els regidors l'ha provocat el comentari de José Abadías, C's, quan ha afirmat que "el seu partit no ha pactat mai amb ningú, no com vostès que sí han pactat amb el més ranci d'aquest país, amb els amics d'ETA". La resta de partits ha demanat a Abadías que rectifiqués aquell comentari i que "respectés a totes les víctimes".

 

Pel que fa a la resta de mocions, han estat aprovades bé per unanimitat, bé per junta de portaveus, la de denúncia de l'espoli dels recursos naturals al Sàhara Occidental (presentada per PSC, C's, AUP, ICV i ERC); i la de commemoració del Dia Internacional de les Dones (aportada per ERC).

 

La moció presentada per l'AUP sobre el projecte de reconvertir els terrenys del camp de golf de Can Sant Joan en un gran parc interurbà de Rubí i Sant Cugat s'ha aprovat amb els vots favorables de tots els regidors i l'abstenció de VR.

 

ICV ha presentat la moció de la suspensió temporal de l'atorgament de llicències d'obra. Aquesta proposta pretén iniciar el compliment de la moció presentada al novembre sobre destinar el 30% el parc urbà a l'habitatge social. Tot i reconèixer la necessitat de posar solució a la problemàtica de l'habitatge a la ciutat de tots els regidors i regidores del ple, el camí per aconseguir-ho ha estat on s'han creat la diversitat d'opinions. És per aquest motiu que finalment la moció ha prosperat però amb els vots en contra del PDeCAT i la regidora María Dolores Marín; les abstencions de VR, C's, ERC, l'Equip de Govern i els regidors Sergi Garcia i Jose Manuel Mateo; i els vots favorables d'ICV i l'AUP.

 

Un cop més, el regidor d'ICV, Pau Navarro, ha tornat a posar de manifest l'absència dels dos regidors no adscrits Noelia Borque i Jonathan Cobo i ho ha qualificat d'una "situació indigna". Al seu lloc, ha "convidat" de nou la rubinenca Neus Català i, en aquesta ocasió, Angela Davis.

 

Pau Navarro amb les fotografies de Neus Català i Angela Davis
Pau Navarro amb les fotografies de Neus Català i Angela Davis | N.E.