Jaume Buscallà, JxR: “Crec que el moment de les sigles i dels partits tancats ha passat”

El candidat de Junts per Rubí considera que el seu objectiu principal és aconseguir el canvi a la ciutat
Jaume Buscallà és el candidat de Junts per Rubí
Jaume Buscallà és el candidat de Junts per Rubí | N.E.

 

Jaume Buscallà és el candidat de Junts per Rubí per a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. La candidatura té per objectiu que es produeixi un canvi al consistori rubinenc i, per fer-ho, la llista s'ha format amb persones vinculades a la ciutat i molts d'ells s'han sumat al projecte de JxR de manera independent.

 

Per què hauria de triar el rubinenc o la rubinenca JxR?

JxR és una candidatura que pretén ser una candidatura transversal, una candidatura unitària, una candidatura formada per gent de Rubí molt variada que coneix el poble però que també coneix la ciutat i amb això em refereixo al fet que és gent de famílies que porten molts anys a Rubí però també gent nova. Jo reconec que aquesta paraula de transversalitat i variada la fa servir tothom, ho sé. La fan servir tots els partits perquè és una cosa que queda molt maca i està molt bé. Però en aquest cas jo vull fer notar que tot i tractar-se d’un partit polític sí que és així perquè la meitat de la gent és independent i no té cap afiliació política. I quan dic que no té cap afiliació política em refereixo a ni sigles ni tampoc cap ideologia fixa i inamovible. Crec que el moment de les sigles i dels partits tancats ha passat, crec que estem en un altre espai, crec que el votant vota diferent per cada elecció i que nosaltres li donem una resposta molt variada i unitària del que és una candidatura de la gent de Rubí.

 

Quina és la proposta més important per la ciutat de Junts per Rubí?

El més important és intentar canviar unes inèrcies i un model polític, un model de gestió i un projecte de ciutat que ja fa molts anys que hi és. El repte més gran és intentar que la gent sobretot se n’adoni que nosaltres tenim aquesta capacitat per fer-ho, per canviar les inèrcies, tot i que entenem que Rubí és una ciutat que independentment d’això és una ciutat que vota molt perfils polítics però sobretot el nostre objectiu és el d’intentar canviar. La paraula canvi la utilitza molta gent però intentar canviar un estil mancat de projecte de ciutat i que, pels anys que porta, ho necessita per un tema d’higiene democràtica. Canviar, renovar-se, prendre nota de noves formes de fer. Canvi en el sentit que sigui, però canvi.

 

Creus que el sentit del vot a Rubí canviarà de les eleccions generals a les municipals?

Jo crec que aquestes eleccions generals es van caracteritzar per una mobilització força intencionada del bloc més d’esquerres per aturar tot el que eren aquests partits de dreta rància espanyola. Crec que això va fer que hi hagués molta gent que va mobilitzar el seu vot per aturar-ho. Ens consta gent d’una ideologia més independentista, catalanista que va anar a fer aquest vot és útil que mai i, per tant, entenc que aquest tipus de vot que va haver-hi cap a aquelles formacions polítiques molt d’esquerres per la por a aquestes noves forces, retornarà al que són algunes candidatures que li generen més confiança. Més enllà que, a ningú se li escapa, hi ha un vot que té molt a veure amb les persones en una ciutat. I nosaltres li podem oferir venir, sentir-se còmode i acollit amb unes persones que reflecteixen justament el que deia abans.

 

És aquest vot de confiança cap a la persona, més que no cap a les sigles de partit, amb el que més compteu per aquestes eleccions municipals?

Sí. La nostra proposta és precisament perquè la gent es fixi en les persones i en les propostes reals. Són propostes molt efectives, no són titulars genèrics que acontenten a tothom sinó que el que venim a fer és explicar coses molt concretes que s’identifiquen amb persones molt concretes que reflecteixen la ciutat. I el nostre espai és, sobretot, que la gent es reconegui amb les persones a títol individual d’aquesta candidatura.

 

Què creus que hauria de tenir en compte un rubinenc o rubinenca abans de dipositar el seu vot en un partit o altre?

Jo crec que tractant-se de política municipal, el que ha d’intentar el votant és identificar capacitats personals, que de vegades no tenen a veure amb tenir 20 màsters. Capacitats personals que tenen a veure amb la seva experiència, amb la seva capacitat de lideratge, amb la seva capacitat de parlar clar a la gent, d’identificar aquesta valentia i, en la mesura del possible, se li ha de demanar en el votant que prengui una mica de temps per observar aquestes qualitats.

 

Què ha de tenir un alcalde o alcaldessa de Rubí?

Jo crec que en aquest moment sobretot el que ha de tenir és valentia per afrontar una sèrie de canvis i inèrcies que cal trencar. Valentia per dissenyar un projecte de ciutat, que de veritat tingui en compte tothom. Valentia per encarar canvis directament a l’estructura d’aquesta administració. I per tenir això no és suficient amb ser bona persona i mostrar-se a les xarxes i a tot arreu com un gran amic, un gran pare, un gran excursionista sinó que més enllà del punt emocional, s’ha de tenir coratge per tirar endavant aquests canvis amb el cost personal que això sigui.

 

Què teniu pensat dels pactes postelectorals?

El nostre objectiu és el canvi en el sentit que determinin les urnes però sobretot el canvi. Canvis de govern, d’inèrcies, de maneres de fer. I dins d’aquesta fórmula de fer el canvi, el que sí que demanem, i ens ho demanarem a nosaltres mateixos i ho demanarem a qui representa que vulgui liderar, si som nosaltres fantàstic, si és una altra formació que ens proposi alguna fórmula, també, demanarem totes aquestes virtuts que et deia que hauria de tenir un alcalde. I el que li demanarem sobretot és que sigui capaç de ser valent i que no sigui només imatge i ‘postureig’ i que sigui capaç d’adonar-se que ell sol això no ho pot fer i que necessita una varietat de persones que l’acompanyin perquè el canvi l’ha de dur a terme algú que no sigui tan sols una persona amb un discurs amable i de bonisme.

 

Per què vas començar a fer política?

Sobretot perquè penso que crec en el servei públic, sobretot, i perquè crec que la política és un instrument per generar canvis, evolució, per estar a prop de la gent, en política municipal perquè crec que la política municipal és una cosa i la política en general és una altra. Sobretot el que a mi m’atrau sempre és que crec que és una fórmula que, malgrat passa per anades i vingudes, sempre és la fórmula vàlida si està ben entesa per fer que la societat canviï, que evolucioni, sobretot en la política municipal que és on trobes el veí i el teu amic, la família, per poder transformar la ciutat.

 

A les entrevistes, hem demanat als candidats que triïn un lloc a Rubí i que justifiquin aquesta elecció. Jaume Buscallà ha optat pel Mercat Municipal: