Espadaler: “Jo no m'he tornat socialista”

L'exlíder d'Unió explica el seu fitxatge per la llista del PSC com a número tres
El número 3 del PSC, Ramon Espadaler, a la plaça del Mercat
El número 3 del PSC, Ramon Espadaler, a la plaça del Mercat de Rubí | DGM

 

La suma de Ramon Espadaler a la llista electoral del PSC pel 21-D va ser la sorpresa de fa unes setmanes enrere. L'exlíder d'Unió i ara president de la nova formació 'Units per Avançar' serà el número tres de la llista de Miquel Iceta per Barcelona. De fet, el lloc que ocupa pot resultar representatiu del que pretén ser el PSC postelectoral. Un espai de trobada? L'últim bot salvavides per un determinat perfil polític? Espadaler assegura no tenir cap carta amagada.

  

  

Qui va trucar a qui?


Jo amb Miquel Iceta he parlat sempre, tot i que aquests dos últims anys he estat molt fora de la política. De tant en tant el trucava per agrair-li les intervencions que feia. Jo em sentia representat.

  

I quina va ser l'última trucada?

Va ser pel debat de la declaració d'independència. De fet, aquí és on es va precipitar tot. No sabria dir qui va trucar primer a qui, però sí reconec haver-lo trucat moltes vegades per agrair-li el to i la manera de fer.

  

En les darreres eleccions en què vostè es va presentar amb Unió, Ciutadans semblava un rival menor. Ara, però, els hi passen pel davant segons les enquestes.


No seria bo pel país que anéssim del foc de l'independentisme a les brases de Ciutadans. No fem la llei del pèndol i anem d'un extrem a l'altre, perquè en mig hi ha un país, tota una sensibilitat catalanista i moltes coses importants a salvar. Per exemple, el model educatiu.

  

Ciutadans assegura que a l'escola catalana s'adoctrina.

Estem als antípodes del que representa Ciutadans.

  

S'adoctrina a les escoles catalanes, però?

No.

  

No tocarien res aleshores.

Sempre hi ha coses que es poden millorar, però l'arquitectura, l'essencial... és fonamental. No podem dividir les criatures en funció del que parlen a casa seva. Això seria fer dos països.


 

Què ha canviat el procés perquè una persona d'Unió passi al PSC?

Ens han posat a un pas del precipici. Quan els Comitès de Defensa de la República tallaven les carreteres, a qui més perjudicaven era als autònoms i als petits emprenedors. Hem anat massa enllà. Això no té recorregut ni ens porta enlloc. Em dol la fractura social i la incertesa que s'ha generat en el terreny econòmic.

  

L'actual PSC ha abandonat la històrica lluita socialista de carrer?

Jo no sóc qui per dir què era el socialisme, què és i què ha de ser. Jo estic en un espai que a Europa es coneix com a democràcia cristina i que té una tradició de col·laboració amb l'espai socialdemòcrata.

  

Flexibilitat ideològica.

Ideològicament estic on estava. Jo no m'he tornat socialista ni en Miquel Iceta s'ha anat a la seva dreta. Cadascú està on està, però hi ha un denominador comú: hem de salvar les institucions i hem de tornar a fer la política a les institucions dins de la legalitat; canviar coses i ser reconeguts com a nació. Això no passa ni per l'extrem de l'independentisme, ni per l'extrem de l'immobilisme.


  

És possible un tripartit de caràcter constitucionalista?

No és el nostre horitzó. El nostre horitzó és fer Miquel Iceta president. Segurament, en una situació de minoria i complexitat. Nosaltres no volem ni un president de República ni un president de comunitat autònoma. Volem que les institucions siguin de tothom i sentir-nos partícips. Per això no excloem a ningú.

 

"No ens veiem repetint les eleccions si no ens agrada el resultat"  

 

Si Miquel Iceta guanya les eleccions, Arrimadas haurà de donar el seu braç a tòrcer per investir-lo com a president?

Nosaltres confiem en nosaltres mateixos, en la nostra capacitat i en la nostra campanya. Quan tinguem l'aritmètica i les cartes repartides, que serà el que hagin volgut els ciutadans, tindrem algunes coses clares. La primera, que aquestes cartes que ens donin les hem de respectar. No ens veiem repetint les eleccions si no ens agrada el resultat. No podem dir a la gent "us heu equivocat votant". Haurem de construir a partir d'allò que la gent ens digui.


  

Vostè recorda quantes empreses han traslladat la seva seu social?

Al voltant d'unes dues mil i no serà fàcil que tornin. A mi em preocupen també aquelles que ni tan sols tenen la capacitat de traslladar la seva seu fora i que les coses li van malament.

 

Per tant, si tingués vostè una empresa, la traslladaria?

No. Demano a les empreses que no marxin i felicito aquelles que, malgrat la dificultat, tenen el coratge de quedar-se aquí. De fet, intentarem fer tot allò que estigui al nostre abast perquè aquelles que han marxat puguin tornar.

  

En l'entrevista del programa Salvados, ni Inés Arrimadas ni Maria Rovira sabien la taxa d'atur. Vostè la coneix?

El 12,5%. Jo crec que això ens hauria de fer reflexionar molt. Que tinguem persones que aspiren a presidir el Govern i que no hagin tingut en compte aquesta xifra, em sembla una mala notícia. Jo he passat per una situació d'atur. L'experiència d'anar amb cotxe oficial i anar a l'Inem m'ha fet molt més humà. És una cura d'humilitat que a un polític li va molt bé. I des de llavors jo no parlo d'aturats com a estadístiques; parlo d'aturats com a persones.


 
Comentaris
ets patètic espalader
fa temps que no tens nómina i se't deu acabar l'atur
mn
no m´he pres ni la moléstia de llegir la entrevista, no m´interessa el que digui aquest individu, em fa molt fàstic...no el votaría ni que fos l´unic candidat
Jaume
Continues sent un vividor de la politica
Fidriko
Us heu preguntat què és exactament l’Espadaler? Ell sap que és un busca vides polític. I a l’Iceta el veig com un ruc de civadera; com pot acceptar que el número tres de la seva llista digui que no combrega amb l’ideari socialista? A més, després de pregonar pels quatre cantons que un bon sector de Catalunya necessitava veure’s representada per l’antiga UD, amb la qual cosa hi puc estar d’acord, però per a la qual no va aconseguir representació parlamentaria.
pm
Mira Espadaler, entenem que necessitis una nòmina, però almenys podries estar-te de dir el que no creus, perquè se't nota.
La poltrona assegurada
També caldria humilitat per part d'aquells polítics que els vots han esborrat la representació del seu partit i després d'haver-lo deixat endeutat es puguin tornar a presentar en un altre partit. Molta barra.
LSO
Que desesperado hay que estar, para caer tan bajo. Pobre diablo!!
fideli
Demostrat el parasitisme del que queda d'Unió
Fart de fachas
Dons el que demostras es que desitjas un seient SIGUI ON SIGUI.
aquests vividors de la política els hi han deixat barra lliure
allò de "tots els polítics son iguals, no tenen cap tipos d'ideologia i se'ls hi enrefot la gent, només van per teva cartera i viure ells del cuentu" en els partits espanyols que ara es presenten a Catalunya, és més veritat que mai...això passa per què el règim feixista-mafiós dels lobbys castellans, han perdut la vergonya i creuen que ja no han ni de dissimular.
maite
no t'has tornat socialista ,però continues volen viure del cuento sense fotre brot , quina barra que tens i quanta indecència
Quin cretí
Després d enfonsar Unió i deixar un deute descomunal, que ningú pagarà, ara s'apunta amb el PSC. Potser per això de jove portaveus la estelada de l estel roig oi Espadaler?
Diria que portes una empanada de mil parells de dallonses...
... si no fossis un gos que busca amo
Ets un mentider Espadaler
A Anglaterra ja t haurien fet dimitir. Quin fàstic fas
Carles Viñals Casado
No cal que ens juris que no t'has fet socialista. De fet, ens podries dir si mai has estat alguna cosa ?
Aniol
Clar que no es socilista, ni res. Nomes es mira la politica com un negoci. Mentre aconsegueixi una cadira tan fa.
Gongylus
Entre l'Espadaler i l'Iceta no sé a qui donaria la medalla del més cínic. De fet, gairebé arriben al nivell del Millo. Gent sense escrúpols ni dignitat.
Elisa
Ja ens imaginem el que ets...un mercenari de la política i un aprofitat que no saps a on dar-la..
Olé tu
Sagal, tu si que en saps de viure amb l'esquena dreta. On es el respecte als teus padrins polítics osonecs.
Ni fu ni fa
Sr. Iceta, particularment estaria MOLT EMPRENYAT si part de la meva vida, defenses els ideals del seu partit i ara resulta que un FORANI ocupa el 3er lloc de la llista , sencillament deixaria el seu PARTIT
Ramón Espadaler
Miquel, ¿Que hay de lo mio?
pep
Espadaler fas pena, i la teva familia sentira vergonya de tu per la resta de la teva vida. Caragirat, torna els milions que deveu tu i el Duran. Lladres que campeu pels carrers per ser uns traidors.
baixcamper
Ja, tu no ets socialista, solament un vividor de la política que no tens on caure mort.
Inde
Socialista no sera pero aprovechado si.

envia el comentari