Rubí es vesteix de blau per l'autisme

El 2 d'abril és el Dia Mundial de l'Autisme, motiu pel qual arrencarà una setmana plena de tallers i activitats per conscienciar sobre aquesta malaltia de la mà de RubíTea
Esther Martínez, presidenta de RubíTea
Esther Martínez, presidenta de RubíTea | Cedida

 

Rubí s'omplirà aquesta setmana de llaços blaus per conscienciar i donar visibilitat a l'autisme, un diagnòstic que afecta "un de cada 100 nens" segons informa Esther Martínez, presidenta de RubíTea, l'Associació de persones amb autisme de Rubí.

 

Aquesta setmana RubiTea commemorarà el 2 d'abril, Dia Mundial de l'Autisme, amb tot un seguit de jornades i activitats tota la setmana. Per començar, demà l'Ajuntament de Rubí s'ill·luminarà de blau en solidaritat amb les persones que pateixen autisme i les seves famílies. Aquesta iniciativa d'il·luminar la façana de blau la va iniciar el consistori el 2016.

 

A més, s'hi han distribuït més de dos mil llaços blaus, de forma gratuïta, per als establiments de la ciutat perquè la gent els pugui lluir el Dia Mundial de l'Autisme i donar visibilitat a aquest trastorn, ja que "és molt fàcil mirar cap a un altre costat quan no tens un cas que et toca de prop", afirma l'Esther. 

 

La setmana d'activitats s'iniciarà el 2 d'abril a les 18 h amb la xerrada: Conscienciació sobre el Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) a la Biblioteca municipal Mestre Martí Tauler per explicar "com són, com neixen i com actuen les persones amb autisme". Esther Martínez explica que no es una trobada tècnica sinó tot al contrari, informativa i oberta a tothom que vulgui participar-hi. Posteriorment es presentarà es presentarà tota una bibliografia relacionada amb el TEA: contes, novel·les, llibres per a públic jove i adult, llibres per a mares i pares.

 

El dia 4 d'abril a les 18 h també hi haurà a la Biblioteca municipal l'Hora del conte especial amb una selecció de narracions extretes d''El mapa del trencaclosques', on apareixen personatges amb TEA.

 

Activitats amb motiu de la setmana de l'autisme l'any passat
Activitats amb motiu de la setmana de l'autisme l'any passat | Cedida

 

La setmana de l'autisme tindrà com a colofó final una cursa solidària oberta a tothom que vulgui participar-hi aquest diumenge 7 d'abril. El punt de trobada serà la Plaça Dr. Guardiet i acabarà amb una rifa que destinarà els fons recaptats a l'associació Rubí Tea. 

 

Martínez apunta que un dels punts febles de l'autisme és que "no hi ha un cens oficial" i realment no se sap quants infants pateixen aquesta malaltia de salut mental que els acompanyarà durant tota la vida. Les causes de l'autisme encara no estan clares i "només es pot parlar oficialment d'un de cada 100 naixements".

 

El diagnòstic per autisme normalment es dona en nens de dos o tres anys, "però hi ha persones que han estat diagnosticades als 20 anys". Esther afegeix que "l'autisme no és una malaltia que no es cura, és un diagnòstic que acompanya durant tot el cicle vital de la persona i requereix d'una gran atenció per tenir una autonomia".

 

Des de RubíTea defensen els drets de les persones amb autisme a tots els nivells: socials, laborals, terapèutics, etc., per intentar la màxima inclusió de la persona, sigui un infant o un adult, amb aquest diagnòstic. També reivindiquen una major visibilitat entre la població, institucions i entitats.