Ofrena floral en commemoració de la II República

Les mencions al llegat de Neus Català, morta aquest dissabte amb 103 anys i símbol de la lluita antifeixista, han estat constants
Entitats i formacions polítiques en l'ofrena floral en commemoració de la II República espanyola
Entitats i formacions polítiques en l'ofrena floral en commemoració de la II República espanyola a Rubí  | Redacció

El dia de la II República Espanyola és el 14 d'abril però en caure en festiu i inici de Setmana Santa, les entitats i formacions polítiques de Rubí han celebrat l'ofrena floral l'endemà de l'aniversari. 

 

En Comú Podem (que inclou ICV i Podem), PSC, ERC (també les Joventuts), Òmnium Cultural i Rubí Republicana han participat en l'ofrena floral i posterior parlament que ha tingut lloc a la plaça de la República de Rubí en commemoració de l'aniversari de la Segona República espanyola, que es va proclamar el 14 d'abril de 1931, en substitució de la monarquia d'Alfons XIII. Les mencions a Neus Català, supervivent del nazisme i símbol de la lluita antifeixista, han sigut constants durant l'acte d'homenatge.

 

Des d'Òmnium Cultural han citat Pere Aguilera, últim alcalde republicà de Rubí i han recordat els presos polítics catalans, fent especial menció al seu president, Jordi Cuixart, en presó preventiva des de l'octubre de 2017. Des de l'entitat han volgut fer saber que una última enquesta realitzada a Catalunya sobre la monarquia pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) mostrava que un 77% dels enquestats preferia la república. 

 

En el parlament de Rubí Republicana-Primàries Catalunya han volgut deixar palès que la república catalana ha estat declarada però actualment es troba en suspensió, esperant a ser desenvolupada, en paraules del cap de llista de la formació, Lluís Roset, qui també ha recordat als presos polítics. 

 

Les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) han evocat la lleva del biberó i el cap de llista d'ERC, Xavier Corbera, ha al·ludit als companys de formació en l'exili o a la presó, per afegir que novament ens trobem en un atzucac entre els valors democràtics i feixistes. 

 

El PSC ha declarat en el seu parlament que cal mantenir vius els valors republicans i des d'En Comú Podem han fet un repàs a totes les conquestes democràtiques que es van aconseguir durant el període de la II República, des de la reforma agrària fins als estatuts d'autonomia, entre molts altres. 

 

Jaume Buscallà, portaveu i cap de llista de Junts per Rubí, ha declarat que el valor de la llibertat s'ha de defensar avui més que mai. 

 

Ofrena floral a la Plaça de la República de Rubí

 

Part de la nostra història

La Segona República Espanyola s'anomena així per diferenciar-la del primer període republicà, entre 1873 i 1874. El règim democràtic de la Segona República va posar fi a la monarquia d'Alfons XIII i va durar fins al cop d'Estat del 17-18 de juliol de 1936, moment que va tenir inici la Guerra Civil espanyola

 

La Constitució republicana va atorgar el dret de sufragi a les dones i va legislar el matrimoni en igualtat entre cònjuges, així com el dret a divorci, entre altres avenços de la democràcia.