Un grup de manifestants intenta boicotejar l'acte de la Constitució

La protesta anava a càrrec del CDR, Arran i la CUP
Grup de manifestants durant l'acte de commemoració del Dia de la constitució
Grup de manifestants durant l'acte de commemoració del Dia de la constitució | Núria Escudé

L'acte de commemoració del dia de la Constitució s'havia programat enguany amb una conferència a la Biblioteca Mestre Martí Tauler amb el professor titular de la UAB, director del Postgrau en Comunicació i Lideratge de la UAB i coordinador acadèmic de la Universitat a l'Abast de la UAB, Tomás Peire. 

 

Que no seria una xerrada habitual es podia preveure i, a més, la presència de dues patrulles de la Policia Local a les portes de l'equipament municipal també ho anunciava. El CDR de Rubí ja havia avisat a les xarxes socials que no permetria que aquesta celebració es dugués a terme a la ciutat per tercer any consecutiu.

 

Dit i fet. Tan bon punt l'alcaldessa de la ciutat, Ana Maria Martínez, ha començat a presentar l'acte, una vintena de manifestants s'han aixecat dels seus seients i han estripat banderes d'Espanya mentre es desplegava una pancarta on es llegia "La Constitució del 78 no és present ni té futur" i signaven el CDR, Arran i la CUP. Mentre els manifestants s'han mantingut al lateral, la primera edil ha intentat continuar amb la presentació però s'ha hagut d'aturar quan els portadors de la pancarta s'han posat al davant dels ponents. En aquest moment, els agents de Policia que hi havia a l'auditori els han demanat que es retiressin i que abandonessin l'espai. Els manifestants, però, s'han quedat a un lateral.

La Policia Local ha retirat els manifestants del davant dels ponents
La Policia Local ha retirat els manifestants del davant dels ponents | Núria Escudé

 

Els moments de tensió s'han viscut quan alguns dels assistents a l'acte han increpat les persones que duien la pancarta i, fins i tot, els periodistes assistents demanant que no es gravés ni es fessin fotografies. El mateix ponent i l'alcaldessa de la ciutat han calmat els ànims apel·lant a la llibertat d'expressió de tots i totes. Els manifestants, doncs, han marxat i la conferència s'ha dut a terme tal com estava previst.

 

Acte de la Constitució

L'alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez, ha defensat la commemoració del Dia de la Constitució d'una manera constructiva. Per aquest motiu, enguany, la celebració s'ha basat en una ponència amb el professor de la UAB Tomás Peire. Martínez ha sortit al pas de les possibles crítiques generades per aquesta celebració afirmant que "sense cap mena de complexe seguirem commemorant una data en la qual forces polítiques molt diferents van arribar a un consens".

 

Tant Martínez com Peire han coincidit en la necessitat de reformar aquesta Constitució del 78 per adaptar-se als nous temps. El professor de la UAB ha afirmat que el text del 78 "va ser refrendada per gairebé el 70% dels votants que hi van participar i allà hi havia gent d'esquerres i de dretes. El problema que tenen les constitucions està en la seva aplicació o desenvolupament". "Hi ha una feina molt important a fer de revisió, de reforma i d'aplicació justa dels articles de la Constitució", ha explicat Peire.