“Ens falten mans”, Sagrario Palomino, treballadora social de Càritas Rubí

Ara mateix falten voluntaris, habitatges d'emergència i servei de dutxes per a les persones que viuen al carrer. Entrevistem a Sagrario Palomino, treballadora social de Càritas de Rubí
Sagrario Palomino, treballadora social de Càritas Rubí
Sagrario Palomino, treballadora social de Càritas Rubí | Redacció

L’acollida de persones nouvingudes, el recapte i entrega d’aliments, el menjador social, el Casalet per a mares joves i primerenques, juntament amb la inserció laboral, són les principals labors de Càritas de Rubí.

 

Encara que la bretxa entre homes i dones és molt lleugera, les últimes dades de Càritas de Rubí reflecteixen que el perfil més comú és una dona o família monoparental, entre 19 i 64 anys. Pel que fa a la nacionalitat, es trenca el tòpic dels estrangers ja que la cosa està gairebé repartida per igual entre persones nacionals (50,89 %) i estrangeres (48,61%).

 

Els menors entre 0 i 18 anys també són un gruix important ja que representen el 37,10% de persones que requereixen els serveis de l’entitat, deixant en últim lloc les persones grans, un 4,47%. Sagrario considera que aquest fenomen es deu al fet que la gent gran troba la companyia sobretot a la parròquia de Sant Pere de Rubí.

 

La Sagrario ens explica que la soledat és el punt en comú de les persones que acudeixen a Càrites de Rubí. El primer que fan a l’entitat és rebre i entrevistar a les persones que arriben per detectar les seves necessitats. Depenent de cada cas decideixen fer un seguiment o derivar-les a serveis socials de Rubí, l’Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV)  o a d’altres seus de Càritas.

 

El menjador social porta 9 anys en marxa i ofereix cada dia àpats a 20 persones de forma estable. La Sagrario vol destacar que “no només és donar menjar, està obert des de tres quarts d’una fins a les quatre de la tarda, i entre el tècnic, voluntaris i persones acollides també juguem al dòmino, llegim, i xerrem”.

 

Sagrario afegeix que “les persones que venen al menjador també tenen una necessitat de socialització” ja que normalment són persones que estan soles.

 

Un dels racons del menjador social de Càritas a Rubí
Un dels racons del menjador social de Càritas a Rubí | Redacció

 

Un altre servei amb un gran recorregut és el Casalet, un espai de teràpia assistit per professionals en el que es troben mares joves i primerenques de Rubí per establir vincles sans i compartir les angoixes pròpies del primer any de vida del nadó.

 

També tenen un projecte d’inserció laboral i ofereixen cursos amb pràctiques per afavorir que persones amb dificultats puguin reprendre la seva vida professional d’acord a les necessitats de les empreses.Tant els cursos de formació com el servei d’alfabetització i acompanyament a persones nouvingudes, Arrela’t, el fan a Càritas de Sant Cugat. No obstant això, si són de Rubí els hi faciliten les targetes de transport perquè puguin desplaçar-se.

 

Càrites de Rubí obté ajuda diària per al menjador social procedent de l’empresa de càtering Campos Estela. També rep subvencions de l’Ajuntament de Rubí i la Fundació La Caixa, així com donatius de persones particulars.

 

Cada projecte compte amb un tècnic i un grup de voluntaris. En aquest sentit, Sagrario fa una crida a totes les persones de Rubí que vulguin fer de voluntàries a Càritas. “Ens falten mans”, diu la Sagrario. I també recorda que ara mateix els urgeix habitatges d’emergència per a persones que viuen o s’han quedat al carrer, així com dutxes perquè puguin mantenir una higiene.

 

Tota persona interessada a participar com a voluntària a Càrites de Rubí només cal que contacti amb la Sagrario per telèfon: 93 967 80 10 o email: [email protected], indicant a l’assumpte del correu ‘Voluntariat Rubí’.