El Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí i el Centre d’Estudis Rubinencs, al servei de Rubí

La col·laboració entre les dues entitats s'ha posat en dubte recentment
Local del CER
Local del CER | Jordi Vilalta

El Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR) i el Centre d’Estudis Rubinencs (CER) són dues entitats d’especial solera en el món cultural de la ciutat, que des de 2010 caminen plegades en la seva tasca de donar a conèixer la nostra història i el nostre patrimoni. No obstant, els seus inicis i la seva història són diferents. 

El GCMR va néixer el 1980 amb la missió de dinamitzar els fons del vell Museu de Rubí, tancat el 1982. L’entitat, amb els anys, va anar creixent i adaptant-se als nous temps i assumint sempre nous reptes, com es pot veure en totes les activitats dutes a terme durant els quasi quaranta anys de vida que té. L'activitat que més destaca és l’edició del Butlletí, que des de 1981 publica articles sobre els principals estudis de la història de Rubí, i tot aquell interessat en la història ho pot consultar.  

8 anys després del naixement del GCMR, exactament el 1988, neix el Centre d'Estudis Rubinencs amb el recolzament ple de l’Ajuntament de Rub. Aquesta entitat va tenir un gran nombre de seccions i vocalies, però malhauradament,  l’activitat de la nova associació no va perdurar molt en el temps. A principis dels 90 va tancar les seves portes... fins fa pocs anys, ja que el 2010, la GCMR va impulsar el renaixement del CER. Aquest fet ha comportat que, en l'actualitat, hi hagi dues entitats encarregades de la divulgació i l'estudi del patrimoni cultural de Rubí.

Tot i aquest camí que les dues entitats recórren juntes des de fa 9 anys, cadascuna existeix com a independent i amb la mirada posada en diferents visions. El GCMR, amb un gran vincle amb la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí, té com a objectiu bàsic, des de 1982, la reobertura del Museu de Rubí, els fons del qual són titularitat d’aquesta fundació. En canvi, el CER s'encarrega d'organitzar activitats relacionades amb la història de la ciutat i el patrimoni rubinenc. 

La qüestió que es plantegen molts ciutadans és la següent: haurien de continuar juntes en el seu camí o bé caldria que s’especialitzessin cadascuna en la seva feina, sempre mantenint les bones relacions existents? Aquesta pregunta la hauran de respondre els socis de les dues entitats, que decidiran el futur que els depara.