La biblioteca de Rubí commemora els 50 anys de l’arribada de l’home a la lluna

La Biblioteca Mestre Tauler acull una exposició sobre l’expedició lunar que es pot visitar tot el juliol i agost
Recreació de la geometria i volum del mòdul de comandament on els tres astronautes van passar els 8 dies a la Biblioteca de Rubí
Recreació de la geometria i volum del mòdul de comandament on els tres astronautes van passar els 8 dies | Redacció

 

El coet Saturn V es va llançar a l’òrbita espacial un 16 de juliol de fa 50 anys. Els tres astronautes que anaven a bord: Neil Armstrong, Edwin Buzz Aldrin i Michael Collins, van passar tres dies fins a arribar a orbitar la lluna. Neil Armstrong i Buzz Aldrin van descendir a la superfície lunar, on van romandre i realitzar una sèrie d’experiments durant 2 hores 31 minuts i 40 segons d’EVA (activitat extravehicular), sobre la superfície de la lluna fora del mòdul lunar anomenat Eagle.

 

Mentrestant, Michael Collins es va quedar al mòdul de comandament orbitant la Lluna, parcialment incomunicat de tot el món i dels dos companys astronautes durant uns 40 minuts, temps que va aprofitar per transitar per la cara oculta de la lluna. Malgrat això, el mateix Michael Collins diu que mai va sentir-se sol. La missió va tornar els tres astronautes a casa sans i estalvis el 24 de juliol.

 

L’exposició ‘El Caminant Lunar’, organitzada per l’Associació d’Amics de l’Astronomia, TRI-A Rubí, celebra la fita que va suposar per la Humanitat trepitjar per primer cop la superfície lunar, ara fa cinquanta anys, i que es pot visitar a la biblioteca municipal de Rubí fins a finals d’agost.

 

Exposició fotogràfica a la biblioteca municipal de Rubí que mostren diversos moments de l'arribada de l'home a la lluna
Exposició fotogràfica a la biblioteca municipal de Rubí que mostra diversos moments de l'arribada de l'home a la lluna | Redacció

 

Teories de la conspiració

 

Durant la inauguració de l’exposició, ahir 8 de juliol, es van comentar algunes de les extenses evidències que tomben les teories de la conspiració, que asseguren que l’home realment no ha arribat mai a trepitjar la lluna.

 

Segons el president de TRI-A Rubí, Genís Majoral, aquestes teories conspiratives tendeixen a ser molt superficials. La més destacada té a veure amb el pal de la bandera, que a més sembla onejar quan és impossible per la manca d'aire a l'atmosfera lunar.  

 

Segons Majoral, només cal comprovar a l’extens arxiu de domini públic del material de les missions Apollo de la Nasa, com la bandera se subjecta amb una barra travessera per dalt i no es mou. Per altra banda, no oneja sinó que queda rebregada un cop instal·lada. Com que no hi ha atmosfera es manté en aquella posició i en diferents imatges es pot veure com els plecs dels rebrecs són sempre els mateixos.

 

Una altra evidència contundent que prova que l’home ha trepitjat la lluna a és el Lunar Laser Ranging Experiment, que ha permès mesurar amb precisió de centímetres a través de làser, la distància entre la Terra i la lluna.

 

Exposició del concurs de punts de llibre realitzats per infants amb l’arribada de l’home a la lluna com a temàtica
Exposició del concurs de punts de llibre realitzats per infants amb l’arribada de l’home a la lluna com a temàtica | Redacció

 

Sessions d’observació astronòmiques a Rubí

 

L’Associació d’Amics de l’Astronomia, TRI-A Rubí, es va fundar fa 32 anys. És una associació de caràcter familiar, que realitza activitats astronòmiques, des d’observació amb telescopis, debats i xerrades sobre l’actualitat astronòmica, observacions públiques i sortides de caràcter divulgatiu.

 

L’Associació compte amb material astronòmic com quatre telescopis catadiòptrics, quatre reflectors, quatre refractors i un terrestre, a més de col·leccions de revistes i llibres.

 

Per als aficionats a l’astronomia i els assumptes relatius a l’univers, cal saber que l’associació fa sessions d’observació astronòmiques els divendres a les 21:30 h a l’Ateneu de Rubí (al terrat i La Torreta), gratuïtes i obertes a tothom.