L’Ajuntament de Rubí planteja la proposta “Rubí Brilla” a Brussel·les

La iniciativa opta a ser finançada pel programa Urban Innovative Actions (UIA) de la UE
Reunió entre membres de l'Ajuntament de Rubí i de la UE
Reunió entre membres de l'Ajuntament de Rubí i de la UE | CEDIT

 

Diversos membres de l’Ajuntament de Rubí van viatjar a Brussel·les aquesta setmana per presentar la proposta Rubí Brilla a la Unió Europea. La proposta recull una estratègia de rehabilitació energètica dels edificis de la ciutat i és candidata a ser finançada pel programa Urban Innovative Actions (UIA). Aquesta és una iniciativa de la UE que promou projectes innovadors i experimentals de desenvolupament urbà sostenible i que normalment no es financen mitjançant els sistemes tradicionals. En canvi, la UIA es finança mitjançant els fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). L’objectiu principal de la UIA és facilitar els espais i els recursos per posar en marxa idees, i així veure els resultats que donen.

 

La proposta que va presentar l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, es basa en tres problemes fonamentals: la gran inversió que s’hauria de fer per la rehabilitació energètica, la dificultat a l’accés del finançament i la complexa gestió de les comunitats de veïns i veïnes. Partint d’aquesta base, el que proposa la ciutat rubinenca és la rehabilitació dels edificis des de l’administració pública, que seria la promotora de la iniciativa. Per tant, les fases que tindria serien: l’estalvi energètic, l’eficiència i, en últim terme, la instal·lació d’energies renovables.  

 

Els resultats previstos en aquesta proposta de rehabilitació d’edificis són molt favorables: un estalvi energètic superior al 30% el primer any, del 50% a partir del desè any i un estalvi acumulat de 4.333.000 euros en 20 anys.