Rubí celebra el Dia d’Andalusia amb gran èxit

La cita va estar organitzada per la Coordinadora de Entidades Culturales Andaluzas de Rubí
L'ofrena floral d'enguany al bust de Blas Infante
L'ofrena floral d'enguany al bust de Blas Infante | REDACCIÓ

 

Com cada any, Rubí va celebrar el Diad’Andalusia amb una molt bona acollida entre els ciutadans. Tot i que el dia d’Andalusia se celebra el 28 de febrer, aquest any es va prendre la decisió d’endarrerir-lo uns dies per tal que no coincidís amb la festivitat de Carnaval. La cita, llavors, es va desplaçar fins al dissabte 9 de març i es van fer activitats del folklore popular andalús durant tot el dia.

 

La jornada es va iniciar a les 10h, quan es va entregar l’ofrena floral al bust de Blas Infante, situada a la Plaça d’Andalusia. Rafael Giménez, el president de l’entitat organitzadora Coordinadora de Entidades Andaluzas de Rubí (Cecar), juntament amb Manuel Ruíz, doctor en història contemporània, van dedicar els discursos previs a la figura de Blas Infante, conegut com el “Pare de la pàtria andalusa”. Infante era un polític andalús republicà que va ser assassinat l’11 d’agost de 1936, poc temps després del cop militar franquista. La llegenda diu que va morir cridant “Viva Andalucia libre!”enfront del grup d’afusellament, i això l’ha fet guanyar-se l’homenatge per part dels andalusos arreu d’Espanya.

 

Un cop va finalitzar l’ofrena floral, es va procedir a la cercavila, dirigida per la banda de música de Rubí Segle XXI. La banda va recórrer els carrers de Rubí a cop de música fins a arribar al Parc de ca n’Oriol, on es van desenvolupar la resta de les activitats. Cap a les 12:30h del migdia es va procedir a la missa rociera, de la mà de la coral Asociación Rociera de Rubí, fins a l’hora de dinar, quan els centenars d’assistents van poder gaudir d’una paellada popular. El bon temps va ser el millor aliat de la jornada, ja que el sol no va desaparèixer en cap moment.

 

La tarda va tenir el moment de més gresca i folklore, on les entitats andaluses Asociación Rociera de Rubí, Casa de Andalucía en Rubí, Peña Calixto Sánchez i Centro Cultural Aromas de Sur van donar l’espectacle musical i de ball. L’alcaldessa va valorar molt positivament la jornada i va agrair a totes les entitats que “regalen tot allò que saben fer relacionat amb les seves arrels. Per nosaltres, aporta riquesa a la ciutat i ens sentim molt orgullosos”. També va opinar sobre les declaracions de Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, qui va acusar el Govern de “marginar” els andalusos. Ana María Martínez va opinar que “les declaracions que faci un president de la Junta d’Andalusia que, per ser president, ha necessitat el suport de l’extrema dreta, per mi tenen valor 0”.

 

La jornada va finalitzar amb l’actuació del grup Rumba Alborada i amb un sopar de camp, on els assistents van poder acomiadar-se d’aquest dia tan especial fins a la celebració de l’any vinent”.