Presentació de la 30a edició del Voluntariat per la Llengua

La idea del programa és afavorir i potenciar l'ús del català més enllà de les aules
Presentació del programa Voluntariat per la llengua
Presentació del programa Voluntariat per la llengua | N.E.

 

Fa 15 anys que a Rubí acull el programa 'Voluntariat per la llengua'. En aquest temps, s'han dut a terme 30 edicions per promoure, afavorir i potenciar l'ús del català més enllà de les aules. Com es fa? Mitjançant el voluntariat lingüístic, de manera que persones que parlen habitualment català destinen una part del seu temps a conversar amb persones interessades a practicar-lo, adquirir fluïdesa i incorporar-lo d'una manera natural a les activitats quotidianes, laborals o de relació social.

 

Es proposa dedicar una hora a la setmana a conversar amb l'aprenent en un to distès i relaxat de manera que la persona se senti còmode i animada a participar. Els voluntaris disposen d'unes directrius o pautes que també els farà més fàcil aquesta pràctica fora de l'aula. 

 

A més, el programa contempla tot un seguit de sortides a altres poblacions catalanes, a banda de sortides culturals, i un conjunt d'establiments de la ciutat que col·laboren amb el compromís d'atendre en català els seus clients. "A banda de granges i bars, també hi ha merceries i llibreries que ajuden a ampliar el ventall de la normalització lingüística a altres llocs", explica la responsable del Servei Local de Català, Roser Tutusaus.

 

Teresa Garcia, directora del Centre de Normalització Lingüística de Rubí-Terrassa ha explicat que el Voluntariat per la Llengua "és una manera de conèixer la ciutat, el país i d'establir vincles amb la població". Per la seva banda, Sergi Garcia, regidor d'educació, ha assenyalat la importància d'aquells aprenents que, posteriorment, continuen vinculats passant a ser ells mateixos voluntaris.

 

Des del Servei Local de Català, fan una crida a tots aquells rubinencs i rubinenques que vulguin participar d'aquesta iniciativa per poder ajudar totes aquelles persones que volen aquest suport per continuar amb el seu aprenentatge del català. "Sempre fa falta gent. D'aprenents i de gent que necessita aquesta pràctica hi ha molta i de vegades ens costa trobar voluntaris. És només una hora a la setmana el compromís", explica Garcia.