Imanol: “Tothom sap que l’InFest és el pare del festival de Sitges”

L’Imanol, un dels organitzadors del festival de curts de terror i freak, analitza l’èxit de l’InFest
Les 'cuques' presentant l'anterior edició de l'InFest
Les 'cuques' presentant l'anterior edició de l'InFest | Arxiu

L’InFest és el Festival Internacional de curtmetratges de terror, fantàstic i freak de Rubí. L’associació ARKAM (Associació Rubinenca per a la Kultura Audiovisual i Musical) és l’encarregada de la seva creació, que va arribar a territori rubinenc el 2016. Aquest any se celebrarà la quarta edició d’aquest festival que travessa fronteres i que ja ha aconseguit propostes de països tan llunyans com el Canadà o el Brasil. Avui parlem amb l’Imanol, un dels organitzadors de l’InFest, i analitzem l’èxit que està tenint el festival.

 

Vau obrir el període d’inscripcions per enviar-vos els curts l’1 de febrer. Has pogut veure ja algun d’ells?

Doncs el període d’inscripcions es va obrir fa una setmana i de moment hem rebut uns 70 curts. Jo encara no m’he posat a veure’ls, la veritat, però tenen molt bona pinta.

 

Heu pogut apreciar una evolució en el nivell des que vau fer la primera edició?

La veritat és que sí. A més, aquest any també hem posat un preu per poder inscriure’s i amb això pensem que podem fer una mica de filtre. Així ens assegurem que qui s’apunta és perquè realment vol i perquè pot oferir un bon curt. Tot i que, encara que haguem posat aquest filtre, esperem rebre uns 600 curts, més o menys el mateix que l'any passat. 

 

Deu n’hi dò la feina que deu donar veure tots els curts, no?

Doncs sí, la veritat és que és la part que més m’agrada del procés. És molt guay al principi sobretot, però quan ja portes unes quantes hores i molts curts, ja comença a ser una feina més pesada. Hi ha curts que són molt bons però hi ha altres que no tenen tant de nivell, però d’una forma o altra ens els hem de veure tots.

 

En el festival es poden presentar curts de tot arreu del món. Quins països han participat amb vosaltres?

L’any passat els finalistes van ser de França, del Regne Unit, del Brasil... Però en el procés de selecció previ hi ha de molts més països. Aquest any, el primer que vam rebre va ser del Nepal, així que, en general, arriben de països que pràcticament ni coneixia. L’altre dia miràvem la llista i hi havia uns quants del Brasil, del Canadà, dels Estats Units, del Nepal, de Kazakhstan... de tot arreu.

 

En quins criteris us baseu per seleccionar els finalistes?

Hi ha 4 o 5 persones de l’organització que són els que han de fer la feina de veure tots els curts i mirem que hi hagi un mínim d’aventura, que estiguin ben gravats... Hi ha alguns que són molt evidents que no són bons, però hi ha altres que sí que tenen més nivell. Sobretot, el més important és que compleixin les bases

 

Quins consells donaries a tots aquells que es vulguin animar a fer un curt?

El que donaria com a consell és que els curts no durin 15 minuts. Pot semblar que és broma, però és veritat. En qualsevol festival on es reben 300, 500 o 7000 curts, quan portes hores veient-los i t’arriba un de 15 minuts, aquest se’t farà més pesat. Normalment, el que funciona millor és fer curts de 5-6 minuts i que tinguin una idea molt clara, que vagin al gra. És clar que hi ha curts de 15 molt bons, però han d’estar molt bé perquè realment funcionin.

 

Aquest any heu augmentat els premis. L'any passat se li donava 500€ al millor curt i aquest any passeu a donar 1000€. Això significa que el festival va cada cop millor?

Exacte. També és un motiu pel qual esperem rebre més curts, ja que el primer premi s’emporta 1000€, el segon premi i el del públic queden igual, amb 250€. Però vaja, esperem que la participació augmenti gràcies a això també.

 

A més, aquest és el segon any que formeu part del TAC (Terror Arreu de Catalunya). Us ha ajudat a tenir més repercussió?

La veritat és que ha ajudat molt, perquè acabes veient curts d’altres festivals i també recomanen el teu, llavors ens han donat visibilitat i està molt bé. L’any passat vam anar a Sitges a presentar els premis i estem molt contents amb l’acceptació que estem tenint.

 

Vosaltres veieu que el tema del freak i del terror té molta tirada a Catalunya?

A veure, a Catalunya tenim 11 festivals dins el TAC (els festivals inclosos són el Festival de cine de terror de Molins de Rei, el Festival de terror de Sabadell, el Fantosfreak de Cerdanyola, el Fangofest d’Amposta, el Cardoterror de Cardedeu, el B-retina de Cornellà, el Cryptshow de Badalona, el Sant Cugat Fantàstic, l’Acollonat de Girona, el Beidefest de Roses i l’Infest). Per tant, jo crec que funciona i que seguirà anant a més. L’any passat vam celebrar el festival al Celler i es va quedar petit i, fins i tot, ens vam plantejar moure-ho a un altre lloc però al final vam decidir quedar-nos al Celler i així ho petem més.

 

Dieu que el vostre objectiu és “Convertir-vos en el Rubiwood del Vallès”. Creieu que ja ho heu aconseguit?

Jo crec que ho vam aconseguir des que vam començar. Vam entrar per la porta gran i tothom sap que l’Infest és el pare del festival de Sitges. A més, aquest any volem fer els premis ARKANS, que premiaran els millors treballs audiovisual del Vallès Occidental i Oriental. Jo crec que amb això ja acabem de consolidar Rubí en el mapa del terror i del freak.