F. Hinojosa: "De cara a la Festa Major estrenarem un gegantó pels més petits"

La presidenta de la Colla de Geganters de Rubí ha parlat sobre l'estat de la cultura gegantera a la ciutat
El Galderic, la Laia, la Paula i el Roc
El Galderic, la Laia, la Paula i el Roc | Àlex Zafra

Des de l'any 1979 la Colla de Geganters de Rubí  ha anat fent del moviment geganter una forma d'entendre la cultura popular catalana. A través del Roc, la Paula, la Laia i el Galderic, Rubí s'ha fet un lloc entre el llarg nombre de colles catalanes. La presidenta dels Geganters de Rubí, Fina Hinojosa, ha parlat aquest dijous amb el TOT Rubí sobre l'estat del món geganter a la ciutat.

 

Quines funcions desenvolupes com a presidenta de la colla?

 

A la junta actualment som 7 persones, i la veritat és que fem una feina conjunta. Cadascú té la seva part (secretari, xarxes socials, manteniment, etc.), però principalment dirigeixo la colla, m'encarrego de fer el calendari de sortides i la documentació necessària amb l'Ajuntament, que és el propietari del Roc i la Paula. Bàsicament dirigeixo l'entitat i intento que la colla funcioni en condicions, que de vegades costa una mica perquè som molta gent.


 

La cultura gegantera gaudeix de bona salut a Rubí?

 

A Rubí, per sort, cada vegada veig més escoles i associacions de veïns, entre altres, que s'involucren en aquest món. És una cultura una mica diferent, perquè es necessita fer esforç físic, de la mateixa manera que fan els castellers. Des de fa uns anys s'està despertant aquesta tradició, i darrere nostre, per exemple, es van estrenar els gegants de l'Escola Teresa Altet. A partir d'aquí, any darrere any, molta gent s'ha anat afegint a aquesta moguda. Si t'agrada, és una afició molt interessant, aquest és un món molt maco. Ens sentim molt realitzats. Aquí a Rubí en pocs anys s'han fet molts gegants, i també existeixen molts capgrossos, que pertanyen al mateix món. Aquest any, a més, de cara a la Festa Major s'estrenaran dos gegantons més, un dels quals serà nostre, i així els nens i nenes podran agafar la motivació gegantera des de ben petits. Ara tenim el Galderic, que el poden portar a partir dels 11 o 12 anys, però encara tenim nens més petits, als quals anirà dirigit el nou gegantó.


 

Manteniu el contacte amb colles de tot Catalunya, com és la relació amb elles?

 

En general el més maco que té aquest món és l'amistat entre la gent de les diferents colles, perquè ens coneixem entre moltíssimes. Amb algunes tenim millor relació i ens veiem i coincidim molt durant la temporada, però a part d'això, quan vas a qualsevol trobada sempre trobes alguna colla que coneixes més, és com una gran família. Amistat tenim amb totes, hi ha molt bona relació perquè fem el que ens agrada a tots. En concret, però, tenim molt bona relació amb la colla de Ribes de Freser, estem agermanats des de fa molts anys.

 

Dilluns participeu en l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos. Què hi trobaran els rubinencs que vulguin gaudir-la?


 

Doncs una tradició de fa molts anys, pujarem caminant fins a l'ermita. No sé si podrem amb els quatre gegants perquè tenim gent de la colla que sí que treballarà dilluns, amb el transport que tenim ens ho combinarem. És una tradició molt maca que implica un esforç. Quan siguem allà farem els balls tradicionals, entre altres, juntament amb l'Esbart Dansaire i tota la cultura popular rubinenca.

 

Personalment, quin és el teu gegant preferit?

 

A mi m'agraden tots, és el sentiment global que tinc amb l'entitat. La Laia, però, és especial, perquè és la geganta que porto i la que vaig començar a portar quan vaig entrar a la Colla. Amb la Paula no ho he intentat perquè pesa massa, és molt alta. Però vaja, en tinc cura de tots, tots m'agraden. Quan vas a dins del gegant i escoltes a la gent per fora que els observa i que diu que són molt macos, és un sentiment molt bonic. Tots els gegants tenen el seu encant, però modestament s'ha de reconèixer que els nostres són molt elegants, tenen un aspecte molt senyorial (riu).


 

 

 

 

 

 
Comentaris

envia el comentari