Alumnat de l'edRa ajuda a visibilitzar la situació del Sàhara Occidental

La mostra es pot visitar a la sala Cèsar Martinell del Celler fins al 5 d'abril
Entrada a l'exposició Sàhara Visible
Entrada a l'exposició Sàhara Visible | N.E.

Entrant per una haima, el visitant de l'exposició ja es pot fer una idea d'allò que es trobarà a l'interior de la mostra. No és una situació fàcil la que es viu avui dia al Sàhara Occidental, i així ho han volgut transmetre els alumnes de l'Escola d'Art i Disseny de Rubí, l'edRa.

 

Aquesta visió de l'alumnat es recull al Celler amb la mostra 'Sàhara visible' que consta de 14 espais amb diferents disciplines. Instal·lacions, projeccions, escultures i zones interactives creades per l’alumnat dels tallers d’edRa i dels cicles formatius d’Espai Interactius, Gràfica Interactiva i Serigrafia Artística i col·laboracions en vídeo de nois i noies de l'Institut Duc de Montblanc.

 

La mostra és fruit del treball previ, la sensibilització i la documentació dels alumnes per tal de poder fer una profunda reflexió sobre aquesta problemàtica. Amb aquesta mostra, l'edRa dona continuïtat al seu treball en educació en valors socials i cívics, especialment visible en el muntatge expositiu que organitza anualment al Celler. 'Sàhara visible' s’emmarca, a més, en els actes programats dins la trobada Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà lloc a Rubí la primera setmana d’abril.

Inauguració de l'exposició Sàhara Visible
Inauguració de l'exposició Sàhara Visible | N.E.

 

En aquest vessant més pedagògic, l'acte de presentació va servir per continuar amb la sensibilització i visibilització del conflicte del Sàhara Occidental. Així doncs, Mah Iahdih, delegat del Poble Sahrauí va ser l'encarregat d'explicar aquesta problemàtica i les conseqüències que encara avui dia es deriven d'aquell abandó de la població de zona. "El poble sahrauí segueix vivint a campaments de refugiats en condicions precàries i depenent de l'ajuda humanitària. I els que viuen a espais ocupats pel Marroc es troben en estat de setge constant i perseguits només per ser sahrauís", va explicar Iahdih. 

 

El delegat del Poble Sahrauí va acusar directament l'Estat Espanyol d'"irresponsabilitat i negligència" i va afirmar que "als anys 70, un sahrauí era tan espanyol com un de Cuenca".

 

La presentació també va comptar amb el testimoni de Sidi, que va ser nen sahrauí d'acollida fa uns anys. La seva vivència va emocionar i arrencar algun somriure de tendresa entre els assistents quan va explicar que "no sabia què era la cisterna del lavabo i no parava d'engegar i parar els interruptors de la casa perquè em fascinava que allò fes que hi hagués llum". Sidi va lloar el projecte de Vacances en Pau, que porta cada estiu nens i nenes sahrauís com ell uns anys enrere.

 

L'exposició 'Sàhara visible' es pot visitar a la sala Cèsar Martinell del Celler de manera gratuïta fins al 5 d'abril. Aquí, una petita mostra del que us hi trobareu:

 

Inici de l'exposició Sàhara Visible
Inici de l'exposició Sàhara Visible | N.E.

 

Fragment de l'exposició Sàhara Visible
Fragment de l'exposició Sàhara Visible | N.E.

 

Fragment de l'exposició Sàhara Visible
Fragment de l'exposició Sàhara Visible | N.E.

 

Fragment de l'exposició Sàhara Visible
Fragment de l'exposició Sàhara Visible | N.E.