Una vista del Rubí d’ara fa cent anys

A l'esquerra de la fotografia podem veure les naus de l'Escardívol, que eren popularment conegudes com "la Pelleria"
Rubí fa cent anys
Rubí fa cent anys | Desconegut

 

La foto que presentem aquesta setmana és una postal de principis del segle passat, d'autor desconegut (potser de L. Roisin o de Salvador Casanovas...) publicada a la web de Todocolección. Hi podem veure una vista orientada a l'est de l'aleshores vila de Rubí des de les terres de Can Xercavins presa ara fa aproximadament uns cent anys. Ho sabem perquè darrere del nucli urbà de Rubí podem veure les torratxes de la casa Riba (actual Ateneu), edificada el 1912 i la casa Marbà (abans Gaju), que ja consta el 1918. No obstant això, costa de veure el traçat de la via del tren, instal·lada aquest mateix any.

 

  

L'actual barri de la Plana del Castell ocuparia els horts que es veuen en primer pla. Eren terres propietat dels marquesos de Barberà (en aquells anys els Sarriera) que en època medieval havien constituït la parellada del castell (d'aquí el nom del carrer de la Parellada, situat en aquesta zona). L'única edificació era la fàbrica anomenada del Vapor Nou, des de 1879, quan el marquès Ramon de Sarriera va demanar autorització per urbanitzar la zona. A partir dels anys 20 i successius es van anar edificant cases i es va formar a poc a poc el barri actual.

 

 

  

A l'esquerra de la fotografia podem veure les naus de l'Escardívol, que eren popularment conegudes com "la Pelleria", que daten del 1835 i que foren adquirides el 1918 pels germans Arch. Al seu costat es troba la fassina de cal Corrons, activa des dels anys 60 del segle XIX, però que en l'època de la postal ja estava en decadència. A la part central de la imatge veiem l'esplanada dels horts de l'Escardívol, on encara no s'havia començat a edificar cases.