Una visita del barri del 25 de Setembre als anys 70

Postal del barri 25 de Setembre als anys 70
Postal del barri 25 de Setembre als anys 70 | Guilera

 

Presentem aquesta setmana la fotografia superior d’una postal dels anys 70 (no sabem l’any exacte en què fou editada), la qual indica al revers que fou feta per un cert Guilera (Barcelona), amb la llegenda que correspon a aquesta imatge que resa “Grupo 25 Septiembre. Residencial”.

 

La vista, mirant en direcció nord, molt probablement fou presa des de les immediacions de l’actual carrer de Marconi, prop del Torrent dels Alous. Les casetes que es veuen al costat dret de la foto es corresponen amb les del carrer actual del Penedès, prop del restaurant Don Peppone, que quedaria encara més a la dreta, fora del camp de la fotografia.

 

El Grup 25 de Setembre fou construït per l’Obra Sindical del Hogar i fou concebut per allotjar les famílies que van perdre els seus habitatges a causa de la rierada del setembre de 1962, i d’aquí ve el nom d’aquest conjunt “residencial”. No obstant, la primera idea era batejar-lo amb el nom de “Grupo San Pablo”.  En total van ser 540 apartaments que foren inaugurats dues vegades el 1964: un primer cop, el 25 de gener, commemorant el 25è aniversari de l’entrada de les tropes “nacionals” a la vila de Rubí, amb la presència del governador civil, l’alcalde Murillo i altres autoritats, i per segona vegada, ja més oficialment, a la Festa Major.

 

El barri, a poc a poc, va anar gaudint d’equipaments i millores. Dos anys després de ser edificat, es va crear l’Escola 25 de Setembre (per donar solució al gran problema de la manca de places per als infants). El 1976 fou inaugurada la parròquia de Sant Pau, i el 1978 va veure com naixia l’associació de veïns (tal com va passar en molts altres barris de Rubí en aquells anys de la Transició). Ja molt més cap aquí, el 1994 es va obrir al públic el Parc de la Pau i de la Natura, i poc després el Centre d’Atenció Primària Anton de Borja. Altres equipaments posteriors han anat contribuint a la millora del barri i a la seva integració a la vida de la ciutat.