Rubí celebra la tradicional Festa dels Xatos

La romeria surt de la plaça del Dr. Guardiet i es dirigeix a l'ermita de Sant Muç, acompanyada dels gegants de Rubí
Festa dels Xatos a l'edició del 2016
Festa dels Xatos a l'edició del 2016 | Joaquim Gracia

Aquest dilluns celebrem a Rubí la Pasqua Granada i a tal efecte té lloc la tradicional “Festa dels Xatos”. La foto que presentem és de l’edició de 2016 i fou presa per Joaquim Gracia. Davant l’ermita de Sant Muç, on té lloc aquest popular aplec, podem diversos integrants del Foment de la Sardana que ballen aquesta dansa. És una de les entitats que organitzen cada any la festa, conjuntament amb l’Ajuntament de Rubí, la parròquia de Sant Pere i l’Esbart Dansaire de Rubí, i compten amb la col·laboració d’altres associacions de la ciutat: les colles de diables, els geganters, els castellers, la Coral Unió Rubinenca, la Unión Extremeña...

 

La Festa dels Xatos, que fou recuperada el 1986, és actualment una de les dues festes locals de Rubí. La celebració es remunta al segle XIX, quan cada any, per Pasqua Granada, acudien a Rubí en pelegrinatge, procedents de Barcelona, les colles dels “xatos”, d’extracció bàsicament obrera, armats de grans forquilles, culleres i ganivets de fusta i parodiant una marxa militar. I és que a part del seu significat religiós, el caire festiu de la romeria era més que evident.

 

Actualment, els romeus surten de la plaça del Dr. Guardiet de Rubí i es dirigeixen vers l’ermita, acompanyats dels gegants de Rubí. Allà es celebra la missa en honor del sant i a l’esplanada tenen lloc actuacions diverses: les dels castellers, dels gegants, els cants de la Unió Coral Rubinenca... i, especialment, el Ball dels Xatos, a càrrec de l’Esbart Dansaire, que només es balla aquella diada.

Finalment s’ofereix una gran arrossada popular que organitza la Unión Extremeña.