Un rellotge de sol al carrer de Murillo

El rellotge de sol del carrer Murillo
El rellotge de sol del carrer Murillo | A. Andrés

Segur que molts de vosaltres no us haveu adonat d’aquest bonic rellotge de sol que podem veure a la casa núm. 87 del carrer de Murillo, al centre de Rubí i molt prop del Celler Cooperatiu. La foto és d’A. Andrés i fou presa el 2014. Pertany a l’arxiu de la Societat Catalana de Gnomònica i es troba publicada a la web d’aquesta institució: www.gnomonica.cat.

 

Està elaborat a base de rajoles de ceràmica i està dissenyat per ser orientat al sud. No té línies horàries com sí presenten molts altres rellotges, però sí una numeració romana de 6 a 6. A la part superior, d’on surt el gnòmon o vara que projecte l’ombra sobre la resta de l’element, i que és anomenat pol pels estudiosos d’aquests rellotges, hi ha figurat un sol, i a la part central, podem gaudir d’una decoració de temes mariners amb caravel·les i una escena portuària que evoca el segle XVIII.


 

Es troba molt ben conservat, per la qual cosa cal felicitar als propietaris de l’habitatge. Per cert, desconeixem la data en què es va realitzar, però és molt possible que sigui la segona meitat del segle passat, i abans de 1998, que és la data en què els investigadors de la SCG van fer-ne la primera fotografia.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER
Comentaris

envia el comentari