La Masia de Can Ramoneda

La Masia de Can Ramoneda
La Masia de Can Ramoneda | geocaching.com

 

En aquesta foto, extreta de la web www.geocaching.com, oferim una visió general de la masia de Can Ramoneda, actualment transformada en un espai d’esdeveniments i celebracions (aniversaris, casaments, calçotades, dinars d’empresa...), mercès a la iniciativa dels germans Ramoneda, el Dani i l’Aleix.

 

A l’esquerra veiem la bassa, tan present en moltes masies; al centre, la part més antiga, amb la porta dovellada amb arc de mig punt i el finestral de finals del segle XV (davant es pot veure la palmera, ara atacada pel morrut), i a la dreta, el que havien estat dependències com quadres i estables, ara reconvertides en estances destinades a cuina, menjador, etc.

 

Al s. XII la masia s’anomenava mas Clapera o Clapers i era un alou de la parròquia de Sant Pere de Rubí. La família Clapers va administrar el mas i les terres fins que el 1511 Antoni Clapers va morir sense descendència masculina i la seva filla Esteveneta es va casar amb Antoni Ramoneda. A partir d’aleshores la masia sempre rebé el nom de can Ramoneda.

 

Un membre d’aquesta nissaga, Marià Ramoneda, fou un dels fundadors de la Lliga Catalanista de Rubí el 1887 i delegat local a les Bases de Manresa (1892). Va rebre una medalla d’or a l’Exposició Internacional de Barcelona per la qualitat dels seus vins. També hem de dir que molts romeus que anaven en pelegrinatge a l’ermita de Sant Muç s’allotjaven a la masia.