L'Estadi de la Unió Esportiva Rubí els anys 70

Camp d'Esports de la UE Rubí els anys 70
Camp d'Esports de la UE Rubí els anys 70 | Rubricata

 

Presentem aquesta setmana una fotografia que va aparèixer en una pàgina de Facebook fa uns anys i que presumiblement està extreta del setmanari local Rubricata, ara desaparegut. En ella podem veure en primer pla l’estadi (“Camp d’Esports”) on es jugaven els partits de futbol de la Unió Esportiva Rubí, des de 1932 a 1997, segons ens indica el principal estudiós de la història del futbol a Rubí, Josep Maria Freixes (al qual agraïm). Actualment a la zona es troba l’edifici del Rubí + D i el seu aparcament.

 

No obstant, a més de ser una instal·lació per practicar aquest esport, també va servir com a camp d’entrenament de les milícies antifeixistes a la guerra civil o bé com gran escenari per als balls populars de gitanes els anys 80, entre altres activitats.

 

A Rubí es juga a futbol des de 1912, en un improvisat camp de futbol a la “plaça del Domènech”.  Aquell any va tenir lloc un primer partit contra un equip de Castellbisbal. El 1917 el barceloní Joan Franch va fundar el Rubí Football Club, que va tenir una vida fins a 1927. Els partits es jugaven al camp del Cairot (on ara es troba la plaça de l’11 de Setembre).

 

El 1932 l’entitat, després de cinc anys inactiva, es va refundar amb el nom d’Unió Esportiva Rubí, el mateix nom que té encara (llevat dels anys del franquisme, en què el nom era òbviament en castellà) i el 27 de novembre del mateix any es va inaugurar el Camp d’Esports, al costat de l’estació dels trens.  El 1953 es van construir els nous vestidors i podem dir que aquest anys constituïren una etapa d’esplendor, on concorrien molts rubinencs a veure els partits. No obstant, als anys 60 i 70, amb la immigració massiva i l’aparició de noves formes de lleure, el futbol local va començar a entrar en decadència. Hem de dir, però, que a la temporada 1990-91 la UE Rubí va aconseguir pujar a tercera divisió, i a la del 1992-93 va ascendir a segona divisió B.

 

El Camp d’Esports del Rubí el 1997 es va traslladar a la zona esportiva de Can Rosés, on es troba actualment amb el nom d’Estadi Municipal de Can Rosés. L’entitat, que des de fa uns anys juga a la tercera divisió, està presidida per Josep Alcalà.