Els jardins de les Escoles Ribas

-
Els jardins de les Escoles Ribas, a principis del segle passat
Els jardins de les Escoles Ribas, a principis del segle passat | Desconegut

Presentem una antiga postal de Rubí, de principis del segle passat (autor desconegut) i que hem trobat a la xarxa, on podem veure els jardins, ben cuidats, de les Escoles Ribas.

 

Entre 1912 i 1915 es varen construir els “col·legis nous” en un lloc delimitat per dos torrents, als afores de la població. L’arquitecte va ser Emili Sala Cortès i l’obra fou finançada mercès al llegat dels germans Ribas, propietaris del Vapor Nou.

 

Un ampli espai de jardins a la part sud, en el qual destacaven dues fonts modernistes,  era destinat als jocs de les nenes. Es trobaven delimitats de l’exterior per una notable tanca amb una entrada, al que dona al carrer de Cervantes, que ens mostra una espectacular reixa ferro forjat també d’estil modernista.


 

I és que segons el primer director del centre, Joan Bosch, “la tentación de la niña es la flor, mientras que a la más preciada de las flores prefiere el niño la más desabrida de las frutas” i era per aquesta causa, dins del context de l’educació diferenciada de l’època, que aquest espai de bonics parterres on s’havia destacat la labor de jardiners com Josep Simó o Pere Ametller, era la zona on les nenes de les Escoles Ribas jugaven a l’hora de l’esbarjo.

 

Tot i així, mai no hem d’oblidar que aquest centre fou molt innovador a la seva època i va seguir mètodes d’ensenyament molt avançats. Professors i professores de tota la geografia catalana hi treballaren per formar nois i noies que sortiren de l’escola amb un grau de coneixements i de formació personal que ratllaven l’excel·lència.


 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER
Comentaris

envia el comentari