Homenatge a la tasca de Francesc Alujas, 2014

Francesc Alujas a l'Ateneu
Francesc Alujas a l'Ateneu | M.D. Blasco

 

Aquesta foto fou presa per M. D. Blasco el dia de Sant Jordi de 2014 a l’Ateneu Municipal i ens mostra Francesc Alujas amb la placa que el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí i el Centre d’Estudis Rubinencs li van lliurar aquella diada en reconeixement de la tasca de tota una vida, dedicada a l’escriptura i a l’ensenyament de llengües estrangeres.

 

Alujas va néixer a Rubí el 1922. Va seguir estudis de comerç i comptabilitat, però en realitat la seva passió foren les lletres, i es destacà en poesia, assaig i teatre. Pel que fa al assaig, destaquem un llibre publicat el 1967 titulat El blanc i el negre (un estudi sobre el problema racial americà), escrit en català en aquella època. I és que Alujas sempre fou un gran catalanista i defensor de la nostra llengua, vinculat a la secció local d’Esquerra Republicana. Quant a la poesia, ha participat en totes les edicions de la Festa de la Poesia de Rubí, així com en publicacions locals, i ha guanyat diversos guardons en concursos poètics. Ressenyem al respecte el seu llibre de poemes La lluna s'ha vestit de dol (2006). Pel que fa al teatre, esmentarem entre d’altres creacions Vida, obra i entrega del Doctor Guardiet (1989).

 

No obstant,  la seva labor més important a Rubí, a part de la creació literària, fou la de l'ensenyament de llengües estrangeres, en la qual va ser pioner.

 

Va col·laborar amb Rubricata i altres publicacions rubinenques amb els seus escrits. També va ser corresponsal literari de La Vanguardia.

 

Va morir el 26 de desembre de 2016, en plena celebració de les festes de Nadal d’aquell any.