El carrer de Floridablanca i les seves cases

Les cases del carrer Floridablanca
Les cases del carrer Floridablanca | Cedida

Aquesta setmana us oferim una imatge, extreta de Viquipèdia, d’algunes cases tradicionals de Rubí que encara podeu veure al carrer de Floridablanca.  Consten de planta baixa i pis i quasi totes presenten el petit balcó a la planta superior, on hi havia els dormitoris.  Ocupen parcel·les de 4 a 4,5 m d’ample i uns 24 m de llarg, i és que els habitatges de Rubí i del Vallès en general presentaven una façana més o menys estreta que contrastava amb la seva llargària.

 

Malauradament s’han enderrocat algunes cases interessants del carrer. No obstant, a més de les tradicionals que esmentem, cal ressenyar, a la cantonada amb el carrer Nou, la torre Samaranch, un habitatge senyorial de finals del segle XIX.


 

El conjunt del carrer, situat sobre una elevació a la qual s’accedeix a través del costerut carrer de Sant Josep, obeeix a una parcel·lació antiga, molt probablement del segle XIX. En aquells temps les terres eren propietat de la desapareguda i no llunyana masia de Can Bertran (d’aquí el nom de Plana de Can Bertran).

 

La situació elevada de la zona indica que molt probablement estava separada del centre de la població per un barranc o talús, que després salvaria el carrer de Sant Josep.

 

Finalment, hem de dir que aquest conjunt de cases d’arquitectura tradicional està inclòs a una fitxa del Catàleg i Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Natural de Rubí (2004).

Comentaris

envia el comentari