Una cursa de sacs a l’aplec de Sant Feliuet, 1951

L'aplec de Sant Feliuet se celebrava a Sant Quirze del Vallès i era molt concorregut pels rubinencs, que hi anaven i en tornaven a peu, o amb un autobús especial per aquell dia
Colla de joves participant en una carrera de sacs en el popular aplec de Sant Feliuet
Colla de joves participant en una carrera de sacs en el popular aplec de Sant Feliuet | Meritxell Torné/Anna Terrats

 

Amb motiu de les festes de Pasqua, presentem aquesta setmana una fotografia de 1951 que es conserva a l'Arxiu Municipal de Rubí i que ha estat publicada als llibres 'L'Abans' (de Meritxell Torné) i 'La capsa dels records' (d'Anna Terrats). S'hi pot veure, en un ambient marcadament festiu, una colla de joves que participen en una carrera de sacs, una de les moltes activitats del popular aplec de Sant Feliuet, celebrat des de 1950 el dilluns de Pasqua.

 

  

Aquesta ermita, situada al terme de Sant Quirze del Vallès, però depenent de l'arxiprestat de Sant Pere de Rubí presenta al seu redós una bona esplanada molt adient per celebrar l'aplec, que es mantingué actiu fins a finals dels 70, quan a poc a poc es va anar degradant fins que va desaparèixer.

 

 

  

Era molt concorregut pels rubinencs, que hi anaven i en tornaven a peu (encara que també hi havia un autobús especial aquell dia). El promotor va ser Feliu Barnola, propietari dels terrenys, que va adequar la zona. Les despeses de la festa es cobrien amb aportacions de voluntaris. Les nombroses activitats com ara les ballades de sardanes, les curses de sacs (com la que veiem a la imatge), els jocs populars, així com la visita a l'estàtua del Sagrat Cor instal·lada al cim del turó adjacent des de 1957, culminaven amb un bon dinar de carn a la brasa que per postres tenia com a protagonista la tradicional mona de Pasqua.