La casa Ymbert, una mansió modernista al centre de Rubí

Durant un temps aquesta mansió va ser requisada i es va fer servir per fabricar instruments per a avions de guerra del bàndol republicà
Accés principal i un finestral de la casa Ymbert, situada a Rubí.
Accés principal i un finestral de la casa Ymbert, situada a Rubí. | Jordi Vilalta

La fotografia d’aquesta setmana fou presa el març de 2009 per l’autor d’aquestes línies i ens mostra l’accés principal i un finestral de la casa Ymbert, situada a la cantonada entre l’avinguda de Barcelona i el carrer de Prim, al costat de la popular “plaça del Domènec” (oficialment, la plaça del Dr. Pearson).

 

Aquesta mansió d’època modernista presenta, no obstant, molts elements neogòtics que recorden l’arquitectura catalana del segle XVI, com els mainells i columnetes salomòniques laterals que veiem envoltant la porta i la finestra de la imatge.

 

Enric Ymbert va ser un ric comerciant de fustes de Barcelona que va adquirir l’edifici, situat a terrenys de la desapareguda masia de Can Cabanyes, i el va reformar el 1914.

 

El 1936 la casa fou requisada pel Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) i s’hi va instal·lar a les cotxeres un taller on es fabricaven instruments per a avions de guerra del bàndol republicà. Després del conflicte, les autoritats del nou règim van tornar la propietat als Ymbert.