La casa de cal Corrons

La casa de Cal Corrons
La casa de Cal Corrons | Jordi Vilalta

 

Aquesta setmana oferim als lectors de Tot Rubí una fotografia, presa per qui escriu aquestes línies el novembre de 2010, del casalot de cal Corrons, situat entre el carrer de Terrassa i el pàrquing de l’Escardívol.

 

Va ser construïda per Esteve Corrons, procedent de Sant Celoni, a mitjan segle XIX (es va acabar d’edificar el 1860) i consta de planta baixa, pis, terrats i un jardí. Formava part del complex d’una fassina que produïa aiguardent exportat a nombroses ciutats fora del Principat. Corrons havia adquirit les terres per edificar aquest complex a la marquesa de Moià, important propietària d’aquells temps.

 

A principis del segle passat la filla de l’Esteve Corrons, Mercè, es va casar amb Enric Soulié, que es guanyava força bé la vida, i va decidir deixar de viure de la fassina. Els anys 40 va acabar definitivament de funcionar la fàbrica d’aiguardent i la Mercé i l’Enric van vendre tota la maquinària vella. Així mateix, les dependències, tant de la casa com de la fassina, es van habilitar per allotjar immigrants, que començaven ja a venir a la nostra població. Això va durar fins el 1962, en què la rierada va afectar els edificis.

 

Fins fa poc vivia a la casa Montserrat Caro, fins que fou traslladada a una residència.

 

Del complex de cal Corrons es conserven alguns elements interessants com la portalada per als carros que es pot veure quan es baixa al pàrquing venint del carrer de Terrassa, amb uns bonics plàtans al seu redós, i la xemeneia de la fassina, una mica torta.