L'antiga font de Can Xercavins

La desapareguda font de Can Xercavins
La desapareguda font de Can Xercavins | Cedida

Presentem aquesta setmana una postal de Salvador Casanovas, de principis del segle passat (any indeterminat) on podem veure la font de Can Xercavins, ara desapareguda, i el seu entorn, al costat del torrent.

 

Era una font d’aigües ferruginoses i per això li deien “font de ferro”, i també tenim una altra amb el mateix nom a Ca n’Oriol. Estava situada als terrenys de la masia del mateix nom. De les més antigues i de més tradició de Rubí, ja era coneguda a mitjans segle XIX, quan, segons el dietari de la família Xercavins,  el 1852 un poeta li dedicà uns versos; un altre conreador d’aquest art literari de nom artístic “Cervole” també escrigué sobre la font.


 

Fou arranjada pels propietaris de la masia el 1925 i precisament en aquest any s’hi celebrà un aplec sardanista on es va estrenar la sardana “La font d’en Xercavins”, de Carles Lloret.

 

Era costum en aquells temps de fer reunions a l’entorn de les fonts (les “fontades”) i, pel que fa a aquesta,  hem de dir que s’hi aplegaven els protestants, des de finals del segle XIX, i més tard també moltes persones vinculades al Centre Democràtic Republicà (de tarannà progressista). Fins i tot també anarquistes. La Marga Ortiz, en el seu article publicat a la revista L’Esquitx, núm. 2 (d’on hem tret la informació per escriure aquestes ratlles) ens diu que el 10 de desembre de 1933 algú va filtrar a la policia que hi havia una d’aquestes trobades àcrates a la font, cosa que va fer que els agents s’hi presentessin i comminessin els reunits a marxar. En desobeir l’ordre, els policies dispararen uns trets que van espantar els pagesos rabassaires de la zona.


 

Finalment, a la segona meitat del segle passat, la font va desaparèixer, com tantes altres de Rubí.
Comentaris

envia el comentari