MónEconomia
Sí unànime de l’executiva de la CEOE al pacte salarial amb els sindicats

El Comitè Executiu de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) ha refrendat de manera unànim el pacte salarial assolit el passat divendres amb els sindicats Comissions Obreres i UGT. La patronal espanyola presidida per Antonio Garamendi accepta, d’aquesta manera, recomanar als seus associats augments retributius del 4% per al 2023 i del 3% tant el 2024 com el 2025. L’acord, igualment, contempla increments addicionals de fins a l’1% cada any en cas de repunts de la inflació.

Talment com han defensat els diversos sindicats en les darreres reclamacions salarials, l’acord contempla que la representació dels treballadors hauran de considerar les “circumstàncies específiques” de cada empresa o sector a l’hora de proposar les condicions per a un conveni col·lectiu. D’aquesta manera, asseguren les parts, les referències quant a condicions laborals es poden adaptar segons les necessitats de cada indústria, en tant que pateixen “situacions molt desiguals” -i més encara en un context de volatilitat macroeconòmica com l’actual-. Amb el sí del Comitè Executiu, la Junta Directiva dels empresaris ha d’acabar de valorar el pacte i donar una resposta definitiva.

Els secretaris generals de les Comissions Obreres i la UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, al tancament de la manifestació de l'1 de maig / ACN
Els secretaris generals de les Comissions Obreres i la UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, al tancament de la manifestació de l’1 de maig / ACN

UGT accepta a l’espera de CCOO

La Unió General de Treballadors també ha comunicat el seu sí al pacte salarial. Talment com la patronal, el sindicat dirigit per Pepe Álvarez ha aprovat en comissió executiva l’acord en el si del diàleg social per unanimitat. Els representants dels treballadors detecten “importants avenços” dins aquest pacte en el desenvolupament complet de la Reforma Laboral, principalment pel que fa a contractació, tot celebrant que els agents socials “hagin estat a l’alçada” de les necessitats del mercat laboral de l’Estat. Així, el sindicat apunta a un “impuls” de la negociació col·lectiva en els 1.400 convenis col·lectius que encara queden per tancar a tot el territori espanyol. Per la seva banda, Comissions Obreres comunicarà la seva decisió definitiva el pròxim dimarts, quan està convocat el seu comitè federal.

Celebracions patronals

Diverses veus rellevants de l’estructura patronal de l’Estat i del país ja s’han pronunciat a favor de l’acord salarial. El president de la federació espanyola d’autònoms (ATA) Lorenzo Amor ha assegurat que es tracta d’un “bon acord” per empreses i treballadors. Amb un pacte que ha definit com a “responsable”, Amor assegura que patronal i grans sindicats asseguren l'”estabilitat i la pau social” durant els pròxims exercicis. En aquest sentit, ha acusat el govern espanyol de “insultar i menysprear el teixit empresarial” mentre aquest negociava amb la representació dels treballadors. “És fals que no hi anéssim a la taula, és absolutament fals que els empresaris no vulguem apujar els salaris”, etziba.

Dubtes velats des de Catalunya

Per la seva banda, el president de la patronal catalana de la petita i mitjana empresa (Pimec) Antoni Cañete ha estat més moderat en les seves lloes al pacte social. Si bé el representant de les pimes es declara “encantat que hi hagi hagut diàleg”, reconeix que “un mal acord és fins i tot bó si ve de la concertació”. En declaracions a la 2 de Televisió Espanyola, Cañete ha defensat que “els salaris haurien de ser com més alts, millor”, tot i que sempre lligats al rendiment i la supervivència del teixit empresarial i dels sectors en qüestió. A mitjà termini, el president dubta de la resiliència del mercat espanyol. “De moment l’economia aguanta, però és cert que l’escenari cap al que anem és cada cop pitjor”, conclou.

Més notícies
Imatge del president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola / David Zorrakino / Europa Press
El Cercle redueix presència política a canvi de la geopolítica
Notícia: El Cercle redueix presència política a canvi de la geopolítica
Comparteix
Felip VI tornarà a Barcelona per entregar el Premi a la Construcció Europea a l'alcalde de Varsòvia
El mes d'agost va deixar 1.185 tancaments empresarials a Catalunya, un 17,1% més / ACN
Les empreses catalanes capten 386 milions en finançament europeu
Notícia: Les empreses catalanes capten 386 milions en finançament europeu
Comparteix
Més de 600 companyies reben finançament, la majoria pimes del sector de les TIC, R+D i enginyeria i sanitat
Una habitació a un hotel de Sitges / ACN
Catalunya atreu el 63% de les inversions hoteleres de l’Estat
Notícia: Catalunya atreu el 63% de les inversions hoteleres de l’Estat
Comparteix
El sector hoteler del país concentra tres operacions per valor de més de 250 milions d'euros durant el primer trimestre
Vista aèria de Barcelona / ACN
Barcelona és la ciutat més cara de l’Estat per a la construcció
Notícia: Barcelona és la ciutat més cara de l’Estat per a la construcció
Comparteix
La capital catalana ocupa el número 73 del rànquing mundial

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Uri a maig 08, 2023 | 20:30
    Uri maig 08, 2023 | 20:30
    L'inflació triplicarà aquestes pujades... No són tontos
  2. Icona del comentari de: Groc a maig 09, 2023 | 11:17
    Groc maig 09, 2023 | 11:17
    El SR. Alvares , ba dir una frase molt interesan. No es textual pero si veridica ES LA HORA DE REPARTIR LA RIQUEZA , de la Patronal con los trabajadores. Si no son venguts son comparses, amb la sort que cap opinador els i preguntan quin sou cobren ells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa