La matriu de Facebook, Instagram i Whatsapp, Meta, prepara una segona ronda d’acomiadaments massius que amenaça de deixar al carrer “milers” de treballadors de la seva plantilla global. Segons les informacions publicades pel Washington Post, la sortida de personal es concentraria a les àrees de recursos humans, legal, finances i altres executius d’alt nivell. Amb aquest cop a la força de treball, el fundador i CEO Mark Zuckerberg busca “desinflar la jerarquia de l’empresa amb un esforç d’empetitiment”.
La nova ronda d’acomiadaments arriba després que Zuckerberg descartés davant els seus treballadors precisament aquest escenari. En una compareixença davant la plantilla per explicar la retallada d’11.000 llocs de treball anunciada el passat mes de novembre, l’empresari va assegurar que la companyia estava fent “esforços substancials per minimitzar la necessitat d’acomiadaments amples en el futur immediat”, segons recorda la capçalera nord-americana. Encara no es coneixen les dades d’aquest nou Gran acomiadament en el si de la matriu de Facebook.
En una reunió amb inversors a principis de febrer, però, Zuckerberg ja va moure la seva posició. Encarant un 2023 que va definir com “l’any de l’eficiència”, el CEO va comunicar als principals garants de la capitalització de la tecnològica que els 11.000 acomiadaments de finals del 2022 eren “el principi de la prioritat de l’eficiència, i no el final”. En aquest cas, apunten les fonts consultades pel Post, la retallada afectarà “desproporcionadament” treballadors en tasques administratives, amb menys risc per als professionals tecnològics. També preveuen altres mesures de retallada de costos, com la finalització de certs projectes tècnics.

Canvis jeràrquics
Afegit als acomiadaments –i, en alguns casos, en conseqüència– Meta ha patit una sèrie d’importants canvis en la seva jerarquia en els darrers mesos. Sense anar més lluny, l’espanyol COO, Javier Olivan, ha penjat sota el seu organigrama els dos vicepresidents, Nicola Mendelsohn i Justin Osofsky, que han pres noves responsabilitats en la gestió dels sistemes de monetització de les plataformes de la companyia després de la sortida de la CBO Marne Levine.
L’objectiu, apunten les fonts consultades pel Washington post, és fer desaparèixer les “capes de gestió” que separen la base de treballadors de Facebook –des del personal en pràctiques– del mateix Zuckerberg. Així, es reduiran els llocs de responsabilitat gestora, i s’ampliarà la ràtio de treballadors sota cadascun dels managers, amb “equips en creixement”.
Seguint Twitter cap a l’abisme
Meta és només una de les grans multinacionals tecnològiques amb destacades dificultats per recuperar els nivells de rendibilitat assolits durant la pandèmia. Ara fa un mes, Alphabet va anunciar l’acomiadament de 12.000 persones, mentre que Microsoft n’ha fet fora uns 10.000 i Amazon ha empetitit la seva plantilla en unes 18.000 persones. En tots els casos, la retirada o l’erosió dels ingressos generats pels anunciants han atacat directament el negoci core de les empreses, que pateixen una considerable caiguda de marges.
Com en el cas de la catàstrofe dirigida per Elon Musk, Zuckerberg ha optat per convertir les seves plataformes en serveis freemium: gratis en el seu model base, però amb una sèrie d’eines i possibilitats tancades darrere una muralla de pagament. Així, el passat diumenge, Meta va anunciar un nou servei de subscripció d’entre 12 i 15 dòlars que ofereix als usuaris que s’hi sumin la verificació del seu compte i avantatges en l’atenció. L’estratègia, ideada per complementar amb els diners dels mateixos usuaris la ja reduïda facturació per anunciants, començarà a implementar-se primer a Austràlia i Nova Zelanda.