MónEconomia
L’atur torna a augmentar a Catalunya amb 5.306 desocupats més al gener
  • CA

Segueix augmentant l’atur a Catalunya. Segons les últimes dades registrades a les Oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), a Catalunya, durant el mes de gener hi ha 5.306 desocupats més al país, seguint el patró habitual en el primer mes de l’any per la fi de les campanyes de Nadal, sent el quart territori que més desocupació ha generat de l’estat per darrere d’Andalusia, Madrid i el País Valencià. Si mirem el global d’Espanya, el nombre de persones desocupades registrades en finalitzar el mes de gener, aquest s’ha incrementat en 70.744 aturats i tot i que augmenta el Ministeri de Treball apunta que enguany l’augment d’aturats és menor que l’increment mitjà de 81.424 persones dels últims anys.

Tornant a Catalunya, cal apuntar que el ritme de creació d’ocupació va caure durant el mes de gener per segon mes consecutiu (-1,04%), amb 37.637 treballadors menys que al desembre. Això també ha provocat que s’hagi encetat el 2023 tornant a sobrepassar els 350.000 desocupats arreu de Catalunya. Com ja s’ha comentat, el gener no és mai el millor mes de l’any pel món del treball a causa de la fi de les campanyes de Nadal, cosa que fa que el sector serveis sigui el que més atur ha generat. Ara bé, s’ha de destacar que des de 2014 el descens de les afiliacions en un mes de gener ha estat al voltant d’un 1%. De fet, si comparem les dades de 2023 amb les de fa un any, a Catalunya hi ha 95.628 empleats més i 20.158 aturats menys, del que s’extreu que el país segueix generant llocs de feina tot i que l’estacionalitat del gener mostri el contrari.

Es tornen a superar els 2,9 milions d’aturats a l’Estat

Si mirem les dades espanyoles, després del repunt del gener, que també ha estat liderat pel sector serveis, el nombre total d’aturats va tornar a superar els 2,9 milions de persones, la qual cosa no succeïa des del mes d’octubre passat. En concret, el primer mes de l’any es va tancar amb 2.908.397 aturats, “la seva menor xifra en un mes de gener des de 2008”, segons ha destacat Treball.

De fet, en el global de l’estat espanyol des de l’inici de la sèrie històrica comparable, l’any 1997, l’atur mai ha baixat en un mes de gener. El repunt més gran en aquest mes, de gairebé 200.000 aturats, es va registrar en 2008, mentre que el menor va ser el de 1998, quan es van sumar a les llistes de la desocupació només 10.285 persones. Com passa a Catalunya, si mirem els termes desestacionalitzats, l’atur registrat va disminuir al gener, concretament en 12.462 persones. A més, en l’últim any la desocupació acumula un descens de 241.681 aturats, la qual cosa suposa un 6,9% menys. De fet, des del gener passat l’atur femení ha registrat un descens de 101.378 dones (-5,5%) i el masculí una caiguda de 113.303 homes (-8,8%).

L’atur augment en tots els sectors econòmics

Si mirem els diferents sectors econòmics de l’estat, l’atur va pujar al gener en tots i cadascú a excepció de la construcció, on es va reduir en 3.111 persones. El major augments d’aturats s’ha registrat als serveis amb un total de 70.759 desocupats més, seguit de l’agricultura amb una crescuda de 1.457 aturats, el col·lectiu sense ocupació anterior, on l’atur va augmentar en 1.231 persones, i de la indústria, amb 408 aturats més (+0,17%).

L’atur es va incrementar al gener en tots dos sexes, encara que més entre les dones. En concret, la desocupació femenina va créixer en 49.937 dones enfront d’un repunt de l’atur masculí de 20.807 homes. Tot i les males xifres de l’atur femení, el Ministeri destaca que ha estat el gener amb menys dones en atur des de 2009, amb un total d’1.740.085 aturades. Per part seva, el nombre d’homes en atur va totalitzar 1.168.312 aturats en finalitzar el primer mes de l’any.

Per edats, l’atur entre els joves menors de 25 anys va pujar gairebé un 4% al gener, amb 7.753 aturats més que a tancament de desembre, mentre que l’atur de les persones amb 25 anys i més es va incrementar en 62.991 aturats (+2,4%). Per tant, l’atur juvenil segueix sent molt més alt en comparació que el de la resta de la població, encara que després d’aquest gener el nombre total d’aturats menors de 25 anys va pujar fins als 203.504 desocupats, la xifra més baixa en un mes de gener dins de la sèrie històrica.

La Seguretat Social perd 215.047 afiliats

Si mirem, però, la part que pertoca a la Seguretat Social, aquesta va perdre 215.047 afiliats durant el gener respecte al mes anterior, també a causa de la fi de la campanya de Nadal, la qual cosa es va notar especialment en l’hostaleria i el comerç, amb la pèrdua de 43.000 i 40.000 ocupats, respectivament, segons dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Ara bé, per contra, el nombre total de cotitzadors a la Seguretat Social en valors mitjans es va situar en 20.081.224 persones, “la xifra més alta en la sèrie històrica per a un mes de gener”, apunta el Ministeri. De fet, en l’últim any la Seguretat Social ha guanyat quasi mig milió de cotitzants (454.063 afiliats).

Una part de la culpa d’aquest bon comportament de l’afiliació la té la reforma laboral. Un dels efectes més clars és la reducció de la temporalitat, que s’ha situat en mínims històrics. De fet, cal apuntar que precisament reduir la temporalitat era el principal objectiu de la reforma liderada per Yolanda Díaz. Així, el percentatge d’afiliats amb contracte temporal va retrocedir al gener fins a un mínim històric del 15%, enfront de la mitjana del 30% d’abans de la reforma laboral. En el cas dels menors de 30 anys, la temporalitat s’ha reduït 30 punts, des del 53% al 23%. Al mateix temps, la Seguretat Social comptabilitza ara 2,3 milions d’afiliats més amb contracte indefinit que el desembre de 2021, l’últim mes abans de l’entrada en vigor de la reforma laboral.

Més notícies
La presidenta del BCE, Christine Lagarde / EP
El BCE prepara una nova pujada de tipus amb la inflació en caiguda
Notícia: El BCE prepara una nova pujada de tipus amb la inflació en caiguda
Comparteix
Els falcons exigeixen un enduriment del discurs monetari tot i l'alentiment dels sectors econòmics dependents del crèdit
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, intercanvien carpetes després de signar a la Sala de Diputats del Palau de la Generalitat l'acord per l'aprovació dels pressupostos del Govern del 2023 / ACN
Els pressupostos, un ball de xifres per apaivagar PSC i agents socials
Notícia: Els pressupostos, un ball de xifres per apaivagar PSC i agents socials
Comparteix
Sindicats i patronals donen suport als comptes tot i saber que no totes les promeses que els van fer s'han complert
Un cotxe elèctric endollat a un carregador / PIxabay
L’automòbil es recupera tot i el “lent desenvolupament” dels elèctrics
Notícia: L’automòbil es recupera tot i el “lent desenvolupament” dels elèctrics
Comparteix
Els vehicles alternatius ja suposen prop de la meitat del total de les vendes a Catalunya tot i que les patronals del sector reclamen mesures per millorar-ne la implantació
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz / EP
Díaz proposa congelar les hipoteques davant els beneficis rècord dels bancs
Notícia: Díaz proposa congelar les hipoteques davant els beneficis rècord dels bancs
Comparteix
La ministra de Treball del govern espanyol critica que el sector financer faci servir la crisi com a "excusa per guanyar més"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa