MónEconomia
El Govern celebra les dades d’atur tot i la preocupació dels agents socials
  • CA

El Govern i els agents socials del país mostren desacord en la valoració de les dades de l’Enquesta de Població Activa del quart trimestre del 2022. Les dades de l’INE mostren una reducció intertrimestral de l’ocupació, a més d’un alentiment de la dinamització del mercat laboral en termes interanuals; tot i que els resultats finals de l’any són els millors en 17 anys. Així, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha celebrat amb aquestes dades a la mà la “resiliència” de l’economia catalana en un any d’importants incerteses.

“Aquestes dades mostren la resistència del món del treball malgrat les dificultats i les previsions extremadament pessimistes”;, ha apuntat el conseller, tot celebrant especialment el tancament del curs amb un atur inferior al 10%. “Contrasta el descens del 2,1% de l’atur a Catalunya amb l’augment del 16% que hi ha hagut a Madrid” en termes interanuals.

També ha volgut destacar l’elevada capacitat de la indústria catalana per generar nova ocupació, amb 31.000 persones treballant-hi més que ara fa un any. En aquest sentit, ha subratllat la importància del Pacte Nacional per a la Indústria, que ha qualificat de “molt ambiciós”, en l’estabilització de l’estructura laboral del país.

Els sindicats, prudents

Tot i que des de la UGT reconeixen les bones dades en termes interanuals, consideren que “han quedat entelades per la confluència aquest 2022 de diferents crisis econòmiques i geopolítiques que estan empitjorant la situació de la població”. En un sentit similar, el secretari de treball i economia de CCOO avisa que les dades de l’EPA traslladen un “empitjorament lleu de la salut del mercat laboral” català, amb un “increment de l’atur i un apaivagament de la creació d’ocupació”.

Des de Comissions Obreres coincideixen a adduir l'”alentiment del creixement econòmic”, amb importants efectes sobre la contractació, a una situació econòmica “incerta” provocada per elements fora de l’àmbit del territori català. En aquest sentit, comparteixen el focus en el control dels preus dels productes bàsics, i celebren l’aplicació de les rebaixes d’IVA a productes bàsics aprovada pel govern espanyol a finals del passat desembre. Tot i això, ambdues organitzacions reiteren les acusacions cap a les empreses del país de “voler mantenir els marges empresarials en un context de crisi de preus”, una estratègia de negoci que agreuja l’espiral inflacionista.

Foment acusa la “desacceleració”

La patronal catalana Foment del Treball s’ha mostrat molt més pessimista que els representants dels treballadors. Segons els empresaris, l’EPA del quart trimestre demostra que “es manté el procés de desacceleració que ja s’advertia en els mesos anteriors” –un procés que, fins i tot, s’està “accentuant”–. L’organització apunta cap a “algunes normatives i costos que perjudiquen la creació de l’ocupació” com a causants de la caiguda de l’ocupació.

Més notícies
Un Seat Arona a la cadena de producció / ACN
Seat mobilitzarà 10.000 milions d’euros amb el Perte
Notícia: Seat mobilitzarà 10.000 milions d’euros amb el Perte
Comparteix
L'agrupació Future: Fast Forward desenvoluparà 86 projectes dedicats a l'electrificació del vehicle elèctric
El director financer de Banc Sabadell, Leopoldo Alvear, i el conseller delegat de l'entitat, César González-Bueno / Banc Sabadell
El Sabadell titlla d’injustificat l’impost de Sánchez a la banca
Notícia: El Sabadell titlla d’injustificat l’impost de Sánchez a la banca
Comparteix
González-Bueno ha anunciat que el Sabadell haurà de pagar uns 170 milions d'impost a la banca
La directora de màrqueting de la GSMA, Lara dewar; el director general, Mats Granryd; i el CEO de l'entitat, John Hoffman, a la presentació del MWC 2023 / ACN
El MWC 2023 preveu un impacte econòmic de 350 milions d’euros
Notícia: El MWC 2023 preveu un impacte econòmic de 350 milions d’euros
Comparteix
El principal congrés tecnològic del món tornarà a Fira de Barcelona al febrer amb una assistència superior a la de l'any passat però llunyana encara al 2019
Imatge d'una de les manifestacions dels sindicats bancaris davant la seu de CaixaBank a València / EP
Les caixes d’estalvi pacten una pujada del 4,25% del salari per 2023
Notícia: Les caixes d’estalvi pacten una pujada del 4,25% del salari per 2023
Comparteix
L'acord també inclou una pujada mínima de 1.000 euros per a tots els treballadors a més l'increment de l'1% previst al conveni

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa