MónEconomia
El bloqueig del conveni apropa la vaga a les oficines catalanes
  • CA

El sector de les oficines i despatxos s’apropa a la vaga. Després del trencament de les negociacions del conveni col·lectiu català, que cobreix les condicions laborals de més de 120.000 treballadors a oficines de tot el país, CCOO i UGT s’han concentrat aquest matí davant la seu d’una de les seves contraparts a la negociació, la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, per reclamar un acord. La mobilització es repetirà el pròxim divendres dia 10 davant la seu de Foment del Treball, l’altra agrupació empresarial que negocia el pacte.

Durant la concentració, els representants sindicals han posat el focus en la no compensació dels augments salarials com a clau de volta per desencallar la negociació. Els increments del 9,5% del salari pactats al llarg dels pròxims dos anys, expliquen, afectarien de manera limitada més de la meitat dels treballadors del sector, que ja cobren per sobre del mínim de conveni, en cas que es compensin. Si bé els representants dels treballadors accepten una part de la compensació, reclamen que la meitat de l’augment total –un 4,75%– estigui garantit per a qualsevol nivell retributiu.

Teletreball i contractes fixos

Més enllà de les qüestions purament retributives, els sindicats reclamen una millora de les condicions del teletreball. Així, esperen incloure al nou acord sectorial una compensació mínima per a la feina en remot d’1,5 euros diaris per compensar les despeses en subministraments que imposa sobre el mateix treballador. “Les empreses tenen estalvi de costos i volen externalitzar la despesa a les persones treballadores”, assegura Sanabria, en un sector especialment actiu en remot.

També han recordat la necessitat d’assegurar una jornada mínima setmanal i anual per als contractes fixos discontinus a jornada parcial. Les associacions empresarials esperen eliminar qualsevol regulació en aquestes fórmules contractuals, mentre que els representants del treball rebutgen el que consideren “contractes de zero hores”.

Possibilitat de vaga

“Fa 14 mesos que negociaem amb Pimec i Foment i no hem pogut avançar”, denuncia el responsable de polítiques sectorials i negociació col·lectiva de la federació de serveis de CCOO Esteban Sanabria. El representant ha fet un ultimàtum a les associacions empresarials: “no descartem que puguem anar a una vaga del sector d’oficines i despatxos a tot Catalunya” en cas que les patronals mantinguin les seves postures a la taula negociadora.

Més notícies
Bruno Casanova i Álex Benlloch, cofundadors de Nude Project / EP
Qui són els joves empresaris catalans més influents del 2023
Notícia: Qui són els joves empresaris catalans més influents del 2023
Comparteix
La llista '30 under 30' de la revista 'Forbes' destaca a gairebé una quinzena de catalans pels seus èxits amb els negocis
El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés / EP
Reynés alerta de la dependència de la Xina en components per a renovables
Notícia: Reynés alerta de la dependència de la Xina en components per a renovables
Comparteix
El president executiu de Naturgy celebra la capacitat de l'Estat espanyol per implementar la transició energètica, però avisa dels seus límits tècnics, financers i de capacitat
Imatge d'un home caminant per la platja de la Barceloneta / Lorena Sopêna - Europa Press
La despesa turística a Catalunya augmenta un 84% al gener
Notícia: La despesa turística a Catalunya augmenta un 84% al gener
Comparteix
Durant el gener van visitar Catalunya un total de 798.331 turistes estrangers, dada que suposa un augment del 71,6%
Avió de Vueling / EP
Vueling aconsegueix el 44% de dones en llocs de “major responsabilitat”
Notícia: Vueling aconsegueix el 44% de dones en llocs de “major responsabilitat”
Comparteix
Dels 65 empleats de direcció i gerència de la companyia aèria, 28 són dones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa