MónEconomia
El conveni col·lectiu dels dobladors catalans, “blocat” per CCOO i UGT
  • CA

El sindicat d’actors de doblatge Doblatge Unida de Barcelona (DUB) denuncia el “bloqueig sindical” del nou conveni col·lectiu del sector per part de Comissions Obreres i la UGT. Després d’una dècada sense acord al diàleg social per als treballadors afectats al país, la fundació de dues patronals que agrupen les empreses especialitzades obre la porta a un nou pacte. Tot i això, des de DUB alerten que els sindicats majoritaris mostren “escàs interès” per negociar un marc normatiu que “afectaria només uns pocs centenars de treballadors”.

Segons denuncien des del sindicat sectorial, Comissions Obreres menysté la necessitat d’un pacte a la indústria del doblatge perquè l’organització “té entre mans la negociació de convenis en conflicte que afecten més d’un milió de treballadors a Catalunya” –si bé alguns d’ells ja s’han acabat de resoldre–. També remarquen que les centrals sindicals reclamen al país la inclusió de mesures que a les negociacions d’altres territoris, com és el cas de Madrid, no posen a sobre la taula; com ara la inclusió dels tècnics de so al conveni col·lectiu, una mesura que va quedar fora del pacte social a la capital de l’Estat fa només tres anys.

10 anys sense conveni

El darrer conveni col·lectiu català dels actors de doblatge va caducar ara fa una dècada, com reiteren des de DUB. La situació d’inseguretat jurídica i desregulació, lamenten, “ha precaritzat la feina i s’ha transformat radicalment amb la irrupció de les plataformes”. En aquest sentit, identifiquen una situació d’inestabilitat i disfuncionalitat del mercat de treball per a tots els actors implicats –empreses, treballadors i clients–. A més, Catalunya es troba, per culpa d’aquest bloqueig, en una situació pitjor que altres territoris de l’Estat, on les centrals majoritàries si han donat suport a la reclamació de negociacions sectorials –com és el cas, recorden, de la comunitat autònoma madrilenya, amb un pacte vigent des del 2020–.

La manca de conveni, asseguren, ha generat una situació de “competència deslleial”, en què només milloren les condicions dels treballadors que signen els pactes d’empresa. L’escletxa entre actors de doblatge, critiquen, ha provocat una “pèrdua de poder adquisitiu” que s’ha agreujat amb l’augment de la inflació, en tant que la mesa de negociació del conveni que havia de revisar i aplicar les taules salarials no ha pogut ni constituir-se. Els salaris de tot el sector, així, “han quedat molt per sota de la pujada que ha patit l’IPC”.

Protesta el Dia del Treballador

Davant la inactivitat de CCOO i UGT i la manca de resposta per part dels departaments de Treball i Cultura respecte del cas, el sindicat DUB ha anunciat una protesta mitjançant un vídeo que mouran per les xarxes socials durant el pròxim 1 de maig, Dia del Treballador. L’objectiu, afirmen, és “evidenciar una situació injusta que cal resoldre urgentment”.

Més notícies
Bitllets euros / Pixabay
L’economia de l’eurozona esquiva per poc la recessió i creix un 0,1%
Notícia: L’economia de l’eurozona esquiva per poc la recessió i creix un 0,1%
Comparteix
El creixement és inferior al registrat durant el segon i el tercer trimestre de l'any passat, del 0,9% i el 0,4%, respectivament
Un vaixell carregat de contenidors a la sortida del Port de Barcelona / ACN
Els preus d’exportacions obtenen un creixement moderat de l’1,9% el març
Notícia: Els preus d’exportacions obtenen un creixement moderat de l’1,9% el març
Comparteix
Aquesta és la dada de creixement més baixa des del febrer del 2021
El nou ministre d'Indústria, Héctor Gómez / EP
Indústria vol llançar al juny el segon intent del Perte del cotxe elèctric
Notícia: Indústria vol llançar al juny el segon intent del Perte del cotxe elèctric
Comparteix
El nou ministre Héctor Gómez anuncia la segona convocatòria del programa després de la decepció del sector amb les primeres inversions
Contenidors a un port esperant ser recollits / EP
El PIB espanyol puja un 0,5% el primer trimestre gràcies a les exportacions
Notícia: El PIB espanyol puja un 0,5% el primer trimestre gràcies a les exportacions
Comparteix
L'economia de l'Estat creix nou dècimes en comparació amb els resultats de l'any passat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a abril 28, 2023 | 18:35
    JordiP abril 28, 2023 | 18:35
    Mein Gott, un sindicat que no suporta peticions de millores per part dels professionals d'un sector! On s'es vist?
  2. Icona del comentari de: ProuJa a abril 30, 2023 | 00:52
    ProuJa abril 30, 2023 | 00:52
    Tot el que ve d'espanya suposa bloqueig, és repugnant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa