MónEconomia
Els acomiadaments per ERO a Catalunya es disparen un 80% fins a l’abril

Els acomiadaments per expedients de regulació de l’ocupació (ERO) a Catalunya s’han disparat un 80% interanual en els quatre primers mesos de l’any, fins als 2.353 casos. Només durant l’abril, 800 treballadors catalans han perdut la seva feina en aquesta mena de processos. En el còmput general de què va de 2023, s’han produït uns 1.040 acomiadaments més que durant el mateix període del 2022, quan la xifra total, confirmada pel Departament de Treball, es va quedar en 1.308 persones.

Segons les dades de Treball, tres quartes parts dels llocs de feina perduts en EROs es van concentrar al sector serveis, seguit d’una indústria que ha concentrat alguns dels expedients més mediàtics. Pel que fa a la distribució territorial, la immensa majoria dels treballadors afectats eren de la demarcació de Barcelona, uns 1.998, mentre que uns 280 acomiadaments es produïren a Tarragona. A Lleida i Girona, la xifra ha estat residual.

L’abril va ser el mes que, amb molta diferència, va concentrar més acomiadaments per expedients col·lectius, amb uns 800 a tot el país. Així, el quart mes de l’any van perdre la feina per EROs més del doble d’empleats que al març, quan la xifra es va quedar en 369. També s’ha quedat a prop de multiplicar per dos els números del febrer, uns 440.

EROs multinacionals

Durant el primer trimestre del 2023 s’han anunciat o resolt expedients de regulació de l’ocupació en algunes de les empreses de més renom del país. Recentment, es va resoldre l’ERO a la farmacèutica Grifols, que com a part de la seva estratègia de reestructuració i reducció de costos va fer fora a finals de març 51 treballadors de les seves instal·lacions a Sant Cugat i Parets del Vallès. També destaca la resolució de l’ERO a la multinacional especialitzada en carregadors de vehicles elèctrics Wallbox, que es va reduir fins als 96 treballadors afectats dels més de 140 inicials.

En el món tecnològic, altres empreses, com la firma de delivery Glovo, han optat per aquesta fórmula per reduir les seves plantilles. La firma fundada per Oscar Pierre va pactar amb els sindicats l’acomiadament de 140 treballadors, la majoria a les seves oficines barcelonines. Més recent encara és l’ERO a la companyia d’infraestructures de telecomunicacions Cellnex, que, en el seu procés de consolidació financera després d’anys de grans inversions, ha aplicat l’expedient sobre uns 60 treballadors de les seves seus de Barcelona i Madrid.

Més notícies
El conseller d'Empresa i Treball Roger Torrent durant la presentació de la nova oficina de la Vall de l'Hidrogen / ACN
El Port de Tarragona acollirà la seu de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya
Notícia: El Port de Tarragona acollirà la seu de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya
Comparteix
L'organisme donarà suport a iniciatives relacionades amb l'impuls de la transició energètica al país
Imatge d'arxiu de Mercabarna, un dels punts neuràlgics del mercat exterior de l'alimentació catalana / Mercabarna
El 56% de les empreses alimentàries catalanes preveuen exportar més el 2023
Notícia: El 56% de les empreses alimentàries catalanes preveuen exportar més el 2023
Comparteix
Un 60% de les companyies a Catalunya espera que pugi el valor de les vendes a l'estranger, segons un estudi de Prodeca
El CEO d'Esteve, Staffan Schüberg, i el director financer, Jose Luís Urbieta / Europa Press
Esteve factura un 15% més el 2022 i dona entrada a Lubea a l’accionariat
Notícia: Esteve factura un 15% més el 2022 i dona entrada a Lubea a l’accionariat
Comparteix
Lubea finançarà el creixement d'Esteve a canvi d'un 26% del capital de l'empresa
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, conversa amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz / EP
Sánchez assegura que l’afiliació al juny quasi iguala la del 2022
Notícia: Sánchez assegura que l’afiliació al juny quasi iguala la del 2022
Comparteix
A Catalunya els afiliats estrangers van augmentar un 10,47% durant el mes d'abril

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa