Tot Economia
La Zona Euro comença a controlar la inflació

La inflació a l’Eurozona mostra els primers signes de remissió. Després de prop d’any i mig a l’alça, els preus de consum a la regió es redueixen al novembre per primer cop en 16 mesos. La caiguda general de costos, però, manté les dues xifres: amb un retrocés mensual del 0,6%, la inflació s’ha quedat en els 10 punts, uns 3,5 per sobre de la dada espanyola. L’Estat, així, es manté com el mercat europeu amb un IPC més moderat, amb un 6,6%, segons les previsions europees –amb xifres, val a dir, més elevades que les catalanes–.

El principal motor de la reducció de preus a la Unió és el mateix que ha guiat la caiguda de l’IPC català en els darrers mesos: el control dels preus energètics. L’índex de preus dels subministraments s’eleva al novembre fins al 34,9% interanual, pels més de 40 punts registrats ara fa un mes. També en una tendència similar a la del país, l’alimentació es manté a l’alça, amb un índex del 13,6%, el que suposa un augment mensual de mig punt.

També en una tendència similar a la del cas català, els béns industrials es mantenen estables en el seu preu tot i la contracció dels costos energètics, sempre en taxes més moderades que els de primera necessitat. A l’Eurozona, la pujada de preus en aquesta mena de productes és del 6,1% interanual. En el cas dels sector serveis, l’augment de preus també és sostingut: es manté als volts del 4% durant el novembre.

Crisi d’oferta

Mesos després de la primera pujada de tipus d’interès imposada pel Banc Central Europeu, l’Eurozona comença a notar signes de moderació de preus. Si bé l’objectiu de l’encariment del crèdit a Europa ha estat sempre, com s’ha entestat a subratllar la presidenta del banc Christine Lagarde, el retorn dels preus al llindar del 2%, ha estat el control dels costos energètics el que ha aconseguit per primer cop arrossegar la inflació a la baixa. Si bé l’ens monetari insisteix en la restricció en política monetària com a principal eina de control de preus, tot apunta a una crisi d’oferta difícilment resoluble per la via del refredament econòmic.

Christine Lagarde, la presidenta del Banc Central Europeu / Europa Press
Christine Lagarde, la presidenta del Banc Central Europeu / Europa Press

De fet, la inflació subjacent –de nou, com en el cas català– es manté en cotes històriques. L’IPC excloent els aliments no processats i l’energia s’eleva, de fet, a l’Eurozona fins al 6,6%, dues dècimes més que a l’octubre. L’alentiment de l’entrada de diners a l’economia regional, doncs, no han pogut refredar els preus dels béns de consum.

L’Estat lidera la caiguda

Les dades europees del novembre confirmen que l’Estat espanyol ha estat capaç de controlar els preus a un ritme més elevat que els seus socis continentals. Amb una inflació del 6,6%, com confirmava el passat dimarts l’Institut Nacional d’Estadística, l’espanyola ha estat l’economia europea que més ha apropat l’índex de preus al llindar final del 2%. França també s’ha apropat a trencar la barrera del 7% (7,1%), mentre que economies més petites com Malta o Luxemburg han estat capaços controlar els preus fins al 7,2 i el 7,3% respectivament. A l’altra banda de la balança, les repúbliques bàltiques superen totes elles un índex de preus del 20%, amb Letònia al capdavant (21,7%).

En tots els països, però, s’ha aconseguit revertir l’augment de preus en termes intermensuals. En comparació amb l’octubre, els costos dels béns de consum van caure una dècima de mitjana a la regió, principalment gràcies a la moderació de l’energia i l’alimentació bàsica. Com en el cas de la xifra interanual, el novembre és el primer mes en prop d’any i mig en què s’ha pogut moderar l’IPC període a període.

Més notícies
Una imatge d'un supermercat / ACN

Els subministraments fan retrocedir l’IPC a Catalunya fins al 6,8%

Notícia: Els subministraments fan retrocedir l’IPC a Catalunya fins al 6,8%
Comparteix
Els preus de consum se situen al país cinc dècimes per sota de la mitjana espanyola i es consolida la tendència a la baixa de l'espiral inflacionista
Notícia: Els subministraments fan retrocedir l’IPC a Catalunya fins al 6,8% - Mobile
Una torre de distribució electricitat - Europa Press

La inflació a l’eurozona creix un 10,6% a l’octubre, marcant un nou rècord

Notícia: La inflació a l’eurozona creix un 10,6% a l’octubre, marcant un nou rècord
Comparteix
Els preus augmenten una dècima menys del que s'esperava, segons l'Eurostat
Notícia: La inflació a l’eurozona creix un 10,6% a l’octubre, marcant un nou rècord - Mobile
Imatge de la seu del BCE / Europa Press

El BCE torna a apujar els tipus 75 punts fins al nivell més alt des de 2009

Notícia: El BCE torna a apujar els tipus 75 punts fins al nivell més alt des de 2009
Comparteix
Amb la nova pujada els tipus d'interès a Europa arriben a la barrera del 2%
Notícia: El BCE torna a apujar els tipus 75 punts fins al nivell més alt des de 2009 - Mobile
La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la roda de premsa del Consell de Ministres / ACN

L’Estat aprova ajudes de 3.000 milions per rebaixar la factura energètica enmig de la crisi inflacionista

Notícia: L’Estat aprova ajudes de 3.000 milions per rebaixar la factura energètica enmig de la crisi inflacionista
Comparteix
El preu final de l'energia podria ser més baix pel 40% de les llars del territori
Notícia: L’Estat aprova ajudes de 3.000 milions per rebaixar la factura energètica enmig de la crisi inflacionista - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa