MónEconomia
El Tresor espanyol col·loca 5.062 milions en deute a curt termini
  • CA

El Tresor Públic espanyol ha col·locat aquest dimarts 5.062,76 milions d’euros en una subhasta de deute a curt termini i ho ha fet remunerant amb interessos més elevats per als inversors per les lletres a sis mesos, segons les dades publicades pel Banc d’Espanya aquest dimarts. Aquesta nova subhasta arriba en un moment en el qual els inversors particulars estan mostrant gran interès per la compra d’aquesta mena de deute donat la seva alta rendibilitat gràcies a la pujada dels tipus d’interès durant els últims mesos. De fet, tant és així que la demanda en aquesta última subhasta ha superat els 10.190 milions d’euros, més del doble del que finalment ha acabat adjudicant el Tresor.

En total, l’organisme dependent del Ministeri d’Economia ha col·locat 1.062,76 milions d’euros en lletres a sis mesos, enfront d’una demanda de 2.327,09 milions, i el tipus d’interès marginal s’ha col·locat en el 2,693%, per sobre del 2,599% de la subhasta anterior de gener i aconseguint el seu nivell més elevat des de juliol de 2012. En les lletres a dotze mesos, el Tresor ha col·locat 4.000 milions, per sota dels 7.863,7 milions sol·licitats pels inversors, amb una rendibilitat marginal del 2,839%, per sota del 2,998% previ.

Es disparen les compres per internet

Un dels fets més cridaners de les subhastes del tresor espanyol aquests 2023 són les vendes per internet per part de ciutadans. “En el que portem de 2023, les compres a través de la web del Tresor de detallistes s’han incrementat per sobre dels 1.100 milions d’euros“, ha afirmat director general del Tresor i Política Financera, Álvaro López Barceló. Aquestes dades ja suposen el triple de totes les adquisicions del 2022.

Tot i això, López Barceló considera que encara és aviat per a conèixer el grau d’incidència del petit comprador sobre el deute públic espanyol. Les últimes dades donades a conèixer pel Banc d’Espanya daten de novembre de 2022 quan només un 0,2% del deute públic espanyol se situava en mans de detallistes particulars. Segons López Barceló, aquest percentatge s’incrementarà en els pròxims mesos, però, en aquests moments, la tinença majoritària dels valors del Tresor se situa en inversors internacionals, amb un 40% del global.

Rendibilitat superior al 3,5%

El Tresor ha tornat avui als mercats després de col·locar, en la primera subhasta del febrer, 6.499,35 milions d’euros, remunerant als inversors en les quatre referències emeses a tipus més elevats. De fet, la rendibilitat va aconseguir superar el 3,5% en les obligacions de l’Estat a 20 anys. Aquesta primera subhasta, com aquesta en realitat, ja va estar marcada per les successives pujades de tipus d’interès dels últims mesos. De fet, l’última decisió adoptada pel Banc Central Europeu (BCE) va ser elevar els tipus d’interès en 50 punts bàsics, de manera que l’interès per a les seves operacions de refinançament se situarà en el 3%, mentre que la taxa de dipòsit assolirà el 2,50% i la de facilitat de préstec el 3,25%.

“El canvi de to en la política monetària del BCE ha suposat un canvi substancial per als actius de renda fixa”, ha assenyalat López Barceló, en una entrevista a Capital Ràdio. En aquest escenari, López Barceló ha explicat que els valors del Tresor ofereixen una combinació de “seguretat, rendibilitat i liquiditat” que els fan molt atractius. Sobretot per als inversors al detall que busquen terminis curts.

Objectius pel 2023

Pel que fa als objectius del tresor per aquest 2023, cal apuntar que en els pressupostos generals de l’Estat s’indica que l’emissió bruta per part del Tresor serà de 256.930 milions d’euros, la qual cosa suposa un augment del 8,2% respecte al 2022, a causa de l’alça dels tipus d’interès. Per part seva, l’endeutament net es mantindrà en 70.000 milions. Desglossant per tipus d’instrument, es preveu que les Lletres del Tresor aportin finançament net negatiu per 5.000 milions, per la qual cosa els bons i obligacions de l’Estat, juntament amb la resta dels deutes en euros i en divises, aportaran els 75.000 milions restants.

Més notícies
Un parc eòlic al Priorat / ACN
Les renovables repten la xarxa elèctrica a consumir tot el que produeixen
Notícia: Les renovables repten la xarxa elèctrica a consumir tot el que produeixen
Comparteix
Dos diumenges consecutius d'aturades al cicle combinat de l'Estat evidencien les mancances de l'emmagatzematge i l'electrificació del sistema productiu
Tanatori de Sant Gervasi de Barcelona, gestionat pel grup Mémora / EP
El negoci de la vida i la mort: Catalana Occidente compra Mémora
Notícia: El negoci de la vida i la mort: Catalana Occidente compra Mémora
Comparteix
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) aprova la compra per valor de 387,3 milions d'euros
Vista aèria de Barcelona / ACN
Barcelona, sisena ciutat europea més atractiva per invertir aquest 2023
Notícia: Barcelona, sisena ciutat europea més atractiva per invertir aquest 2023
Comparteix
Des del 2019 les xifres del sector immobiliari han incrementat fins a aconseguir la consolidació dels 3.600 milions d'euros anuals
Imatge de l'exconseller de Justícia dle Govern, Carles Mundó / David Zorrakino - Europa Press
Foment fitxa l’exconseller Carles Mundó com a assessor de Sánchez Llibre
Notícia: Foment fitxa l’exconseller Carles Mundó com a assessor de Sánchez Llibre
Comparteix
Mundó s'incorpora Foment com a nou conseller de Josep Sánchez Llibre, un càrrec que no té retribució econòmica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa