MónEconomia
Els tipus d’interès erosionaran encara més la inversió en habitatge

El Banc Central Europeu avisa que la inversió en habitatge caurà encara més amb l’enduriment de política monetària. Els economistes del regulador comunitari Niccolò Battistini, Simnona Delle Chiaie i Johannes Gareis han alertat en un recent article al butlletí de l’entitat que les perspectives del mercat són “dèbils tot i la resiliència recent”. De fet, avisen, el mercat residencial del continent acumulen caigudes de fins al 4% en la inversió captada entre el segon i el quart trimestre del 2022 -mentre que als Estats Units ja registra una caiguda de 21 punts en poc més d’any i mig-. “Aquestes caigudes s’han produït en el marc de l’enduriment de la política monetària a ambdues bandes de l’Atlàntic”, constaten els autors, tot alertant que la pressió sobre el sector es mantindrà a futur.

Mercat superficial

Els analistes asseguren que el mercat hipotecari europeu mostra una “manca de profunditat” respecte d’altres entorns econòmics homologables, com el nord-americà. “En comparació amb la banca europea, els bancs nord-americans poden desfer-se més ràpidament dels préstecs hipotecaris”, asseguren els economistes, gràcies a les garanties financeres de l’administració. A més, la proporció d’hipoteques de tipus variable respecte del total és molt més elevada entre els consumidors europeus, cosa que fa que el patiment sistèmic davant la pujada de tipus d’interès sigui molt més intensa.

Els Estats Units, millors projeccions

Tot i que el mercat europeu va aconseguir ancorar-se més que l’estatunidenc durant el 2022, la contínua pujada de tipus d’interès per part del Banc Central Europeu pot posar en perill aquesta estabilitat. El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ja va anunciar després de la reunió de política monetària del maig que el regulador nord-americà frenaria les pujades; mentre que des de Frankfurt deixen la porta oberta a no només mantenir la tendència ascendent, sinó també intensificar-la. “És probable que els efectes negatius de l’augment de taxes s’intensifiqui a l’Eurozona amb el temps”, asseguren.

Més notícies
El candidat a l'alcaldia de Barcelona Xavier Trias en la presentació del programa econòmic a Ca l'Alier / ACN
Trias rebutja el decreixement per “jugar bé les cartes” de Barcelona
Notícia: Trias rebutja el decreixement per “jugar bé les cartes” de Barcelona
Comparteix
El candidat s'enfronta al model econòmic del govern de Colau i Collboni amb una aposta per "crear riquesa" tot i reconèixer coincidències amb el socialista
La seu de VidaCaixa / EP
09/10/2017
VidaCaixa guanya 275,2 milions el primer trimestre, un 31,2% més
Notícia: VidaCaixa guanya 275,2 milions el primer trimestre, un 31,2% més
Comparteix
Les primes i aportacions han crescut un 18% entre gener i març
El dron 'Seadron' al Club Nàutic de Cambrils / ACN
Una empresa catalana crea el primer dron de neteja del mar a l’Estat
Notícia: Una empresa catalana crea el primer dron de neteja del mar a l’Estat
Comparteix
Paral·lelament, Ona Safe & Clean ha creat una boia pionera per conèixer l'estat de la mar en temps real
El Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) / EP
Una derivada del BSC aixeca 13 milions per predir riscos climàtics
Notícia: Una derivada del BSC aixeca 13 milions per predir riscos climàtics
Comparteix
La spin off Mitiga Solutions rep una important injecció de finançament amb presència de Microsoft i Kibo Ventures

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a maig 19, 2023 | 20:02
    Manel maig 19, 2023 | 20:02
    El problema no es el tipus d'interes, el problema son els sous de miseria, jo vaig pagar la hipoteca al 14% d'interes, i amb 8 anys, pis pagat, amb un sou molt normalet alguna cosa falla en aquest sistema, però els joves, acomodats i subvencionats per pares, encara no en son concients de lo putes que ho pasaran,

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa