Tot Economia
La sostenibilitat serà l’epicentre del canvi de l’economia catalana

L’economia catalana viu un moment de canvi. No és cap secret que el context inestable dels últims anys ha remarcat la necessitat de millorar el teixit econòmic del territori. Amb la sostenibilitat per bandera i els ulls posats a Europa, el Col·legi d’Economistes arranca la seva Jornada dels Economistes per debatre sobre els reptes sostenibles que té Catalunya i com aquests transformaran l’economia. “La sostenibilitat mediambiental és una de les eines per millorar l’economia catalana”, explica Natàlia Mas, consellera d’Economia i Hisenda en l’acte de presentació de la jornada anual de l’organisme.

El context de crisi es tradueix en una pujada considerable dels preus de l’energia, tal com ja s’ha pogut comprovar en els últims mesos. Francisco Reynés, president executiu de Naturgy ha recordat que “en els últims anys el consum de l’energia s’ha multiplicat per dos”. Tal com demana la tecnologia, el consum d’electricitat augmenta, però aquesta indústria es una de les més contaminants. “Europa està més conscienciada amb les emissions de diòxid de carboni, però tots els països ho han fet diferent”, lamenta Reynés, però afegeix que “només un 8% de les emissions mundials provenen d’Europa”.

El president executiu de Naturgy constata amb xifres el que denuncien les autoritats polítiques en aquesta presentació. El president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona Xesco Gomar Martín, intervé per assegurar que Barcelona està treballant en diferents projectes relacionats en l’estalvi i la sostenibilitat dels processos productius de les empreses. Tal com recorda Mas, “estem en una nova era macroeconòmica”, el que complementa Gomar recordant que “el canvi serà verd o no serà”. Entre els plans que presenta el representant de la diputació barcelonina hi ha inversions de més de 100 milions d’euros per promoure polítiques de medi ambient, com per exemple els canvis a l’enllumenat o la construcció del “parc d’economia circular més gran d’Europa”.

Els fons europeus, una oportunitat necessària

La consellera d’Economia i Hisenda assegura que “tenim reptes i grans oportunitats” per fer créixer l’economia catalana. Mas recorda que cal posar en marxa un nou contracte socials, és a dir, un acord entre persones de tot Europa per reforçar l’economia mundial. “És necessari treballar per a impulsar sectors estratègics de futur”, apunta, i afegeix que s’ha d’apostar per sectors com la tecnologia quàntica, la transformació del sector agroalimentari, la indústria audiovisual o la biotecnologia i la biomedicina. Mas destaca que els fons europeus Next Generation són una aposta conjunta de tots els països i ha remarcat la importància que, des de Catalunya, “s’ajudi al fet que aquest nou contracte social generi un cercle virtuós”.

Tot i això, algunes de les autoritats polítiques de l’acte lamenten que “l’economia catalana hauria de tenir una millor carta de presentació”, en paraules del president del Consejo General de Economistas Valentí Pich Rosell. D’aquesta manera, demana que Catalunya revisi el missatge que s’envia a l’exterior i “uns certs esquemes tributaris”, com l’impost al patrimoni, entre altres. El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy també remarca que a Catalunya hi ha una “situació d’estancament” en la transició energètica, encara que ha celebrat que les empreses ja són conscients que han d’incorporar la sostenibilitat en les seves polítiques.

La crisi del gas, un repte a superar

Un altre dels problemes recurrents d’aquesta nova era és la pujada del preu del gas, que a la vegada també fa pujar el preu de l’electricitat. Segons el president executiu de Naturgy, Europa té un problema en producció de gas, ja que “consumeix tres vegades més gas del que produeix”. Aquesta situació de dependència s’ha agreujat en l’últim any després de la crisi que ha provocat la guerra d’Ucraïna, i la decisió europea de tallar el contacte amb Rússia. Per aquest motiu, Reynés assegura que s’han d’utilitzar les “infraestructures ja construïdes” per fomentar la producció independent.

Reynés repassa l’impacte del preu del gas en el de l’electricitat i recorda que no sempre ha estat la tecnologia més cara en el mix energètic. Segons descriu el responsable de Naturgy, el preu actual del gas està afectant la competitivitat de les empreses i que els nivells d’activitat a Espanya estan entre el 30% i el 40% per sota de l’any passat per aquesta causa. En aquest sentit, apunta que l’increment dels preus del gas “ha posat en qüestió” la inelasticidad dels preus de l’energia, que en l’economia clàssica es consideraven pràcticament com a costos fixos, en les seves paraules.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa