Aquest mes de març el govern espanyol ha aprovat l’enèsima reforma de les pensions a l’estat i arran d’això el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, està fent una gira per tal de presentar-la als agents socials de tot l’estat. Aquest divendres ha estat el torn per a Pimec, amb qui ha compartit un esmorzar de treball a Terrassa. En aquest acte el president de patronal de la petita i mitjana empresa catalana, Antoni Cañete, li ha volgut mostrar el seu suport a la reforma en si, però ha retret al ministre que la reforma arriba tard. Concretament, l’empresari català ha ressaltat que “la reforma arriba tard i aquesta demora en la presa de decisions, que a priori estaven consensuades en el Pacte de Toledo, ha provocat un dèficit al sistema de 580.000 milions d’euros”.
Tot i aquest petit retret al ministre, Cañete li ha reconegut que aquesta última reforma de les pensions “era absolutament necessària”, ja que el sistema actual ja fa anys que presenta dificultats “molt importants” i calia prendre mesures urgents per tal de tornar a reequilibrar-ho de nou. Cal recordar que el sistema espanyol de pensions és un sistema solidari i perquè estigui equilibrat la demografia s’ha d’ajustar a unes condicions específiques que ara mateix no es donen. Ara bé, podria seguir funcionant si els sous de la massa treballadora fossin més elevats, però això ja fa anys que tampoc es dona.

Una reforma ambiciosa
En aquesta línia Cañete també ha considerat que la reforma de les pensions d’Escrivá “és ambiciosa, ja que inclou automatismes i fonts externes d’impacte a drets i deures innovadors” i ha afegit que “parteix d’una visió optimista” si es té en compte que incrementa la despesa de les pensions a partir “d’incrementar ingressos sobre una estimació de població treballadora alta”.
Cañete també ha assenyalat que “és una dada objectiva que la introducció de mecanismes per millorar els ingressos del sistema, com el MEI, la quota de solidaritat, o l’increment de la base màxima” suposarà per al sistema un encariment de les cotitzacions i dels costos laborals de les empreses i, per tant, que tindrà impacte en la creació d’ocupació. En aquest sentit, el president s’ha mostrat preocupat perquè la “reforma no tingui en compte la dimensió de les empreses”, demanant al ministre que el nou sistema sigui més flexible en aquest sentit.
Finalment, PIMEC també ha reclamat la millora substancial de la gestió de les baixes per incapacitat temporal, ja que amb els canvis introduïts per la reforma “s’entorpeix encara més la gestió de les baixes i s’accentuaran les dificultats de les empreses per gestionar l’absentisme laboral”, tot afegint que “si la reforma que s’ha fet vol anar en la línia de treure tensió al sistema sanitari, això es resol traslladant la gestió a les mútues col·laboradores”.