MónEconomia
Pimec reclama suspendre els impostos dels sectors afectats per la sequera

La patronal de les pimes catalanes, Pimec, ha reclamat aquest dimarts que el govern suspengui de forma temporal els impostos i taxes que es carreguen sobre els sectors més afectats per la sequera. Durant la presentació del manifest “Economia, aigua i futur”, la patronal presidida per Antoni Cañete ha presentat fins a 18 propostes per intentar revertir i solucionar de cara a futur els problemes de sequera recurrents a Catalunya. La mesura que més crida l’atenció és revisar la fiscalitat dels sectors més afectats per la sequera i suspendre el pagament dels impostos mentre duri aquesta situació. En aquesta línia, les pimes catalanes han reclamat que de forma urgent es posi en marxa un programa d’ajudes directes i crèdits per poder mantenir l’activitat econòmica al país.

En aquesta línia Cañete ha assegurat que s durant l’última sequera, la del 2008, Catalunya hagués fet els deures, potser aquesta situació no s’hauria repetit. En aquest context ha animat a totes les administracions i agents socials a fer un front comú i posar-se mans a la feina per tirar endavant un seguit de mesures contra la sequera. Per tal de coordinar totes aquestes mesures, Cañete ha proposat crear la Taula de l’Aigua de Catalunya per implicar tots els agents necessaris i establir les bases per a confeccionar un futur Pacte Nacional de l’Aigua. “Volem obrir un espai de reflexió i arribar a un pacte entre tots” ha assegurat Cañete, que també ha insistit en el fet que s’arriba a acords aquests s’han de complir perquè no es repeteixi la mateixa situació.

Mesures a curt termini

Més enllà d’aquestes dues mesures, Pimec també ha proposat 8 mesures més per revertir la situació actual que es poden aplicar a curt termini. En primer lloc, demanen redissenyar i accelerar tots els tràmits vinculats a l’aigua per tal d’implantar el més ràpid possible les mesures necessàries amb l’eficiència hídrica. Tot plegat també hauria d’anar acompanyat d’una acceleració i priorització de les actuacions previstes per l’Agència Catalana i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. De fet, reclamen al Govern presentar aquestes actuacions en menys de 30 dies.

Seguint amb les reclamacions al Govern, Pimec també ha demanat a Acció Climàtica que estudiï els efectes de la sequera en el preu dels aliments i productes bàsics per tal de poder minimitzar els efectes i contenir els preus el màxim possible. Alhora, aquesta actuació, considera Pimec, hauria d’anar lligada a un acord publicoprivat.

Alhora, també demanen que les administracions augmentin la dotació de fons europeus NextGenerationEU destinats a sostenibilitat del cicle de l’aigua i realitzar una campanya de divulgació sobre les solucions i productes més eficients en el consum d’aigua. Per últim, també reclamen la implantació de diferents programes específics de formació i reciclatge per als treballadors dels sectors més afectats per la sequera.

Mesures a llarg termini

D’altra banda, el manifest inclou també vuit propostes a mitjà i llarg termini per orientar les inversions que s’haurien d’incorporar al potencial Pacte Nacional per l’Aigua; així com mesures i programes estratègics que haurien de tenir una estabilitat d’execució i pressupostària durant els pròxims 10 anys.

En aquesta línia Pimec proposa planificar un seguit d’inversions que donin resiliència al sistema hídric català com per exemple sistemes de retorn de l’aigua o àrees de recàrrega dels aqüífers entre d’altres. A més, les entitats signants dle manifest també veuen necessari establir programes de suport i foment de l’eficiència amb la modernització de regadius, la reconversió dels processos industrials i altres activitats econòmiques i l’adopció de mesures de gestió sostenible.

Finalment, el document també demana promoure l’R+D de tecnologies que contribueixin a solucionar aquesta problemàtica, assistència tècnica als agricultors i altres negocis afectats, millorar i unificar la legislació actual en referència a la gestió de l’aigua. A més, també reclamen al Govern espanyol, a la Generalitat de Catalunya i a la Unió Europea un front comú per impulsar la redacció d’un pla d’infraestructures europees de l’aigua, entre moltes altres qüestions.

L’acte ha comptat amb la participació dels empresaris i empresàries representants dels sectors més afectats, i amb les intervencions de Mireia Cammany, vicepresidenta de PIMEC, David Coll, president de PIMEC Agroalimentària, Isabel Galobardes, presidenta de PIMEC Turisme, Esteve Pintó, president de PIMEC Catalunya Central, Jordi Ciuraneta, president de PIMEC Tarragona, Mercè Martínez, presidenta del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Ramón Lletjós, president de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR).

Més notícies
Contenidors a un port esperant ser recollits / EP
L’economia catalana creix un 3% el primer trimestre
Notícia: L’economia catalana creix un 3% el primer trimestre
Comparteix
El PIB del país accelera a un ritme menor que el de la mitjana de l'Estat però substancialment superior al del conjunt de la Unió Europea
La línia de producció d'Activa a la fàbrica de Danone de Parets del Vallès / ACN
La producció industrial catalana es recupera després d’un mes de caigudes
Notícia: La producció industrial catalana es recupera després d’un mes de caigudes
Comparteix
L'índex productiu català creix un 1,4% el març, molt per sota de la mitjana de l'Estat espanyol
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat de la companyia, Gonzalo Gortázar, durant l'última junta general d'accionistes / Rober Solsona - Europa Press
CaixaBank eleva el benefici fins als 855 milions d’euros
Notícia: CaixaBank eleva el benefici fins als 855 milions d’euros
Comparteix
L'entitat guanya un 21,1% més durant el primer trimestre tot i l'impacte superior als 370 milions de l'impost a la banca
Seu corporativa de CaixaBank a Barcelona / EP
El fons BlackRock redueix la seva participació a CaixaBank per sota del 5%
Notícia: El fons BlackRock redueix la seva participació a CaixaBank per sota del 5%
Comparteix
La qüestionada firma d'inversió roman com el tercer accionista del banc català, lluny de la fundació 'La Caixa' i el FROB

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a maig 05, 2023 | 21:16
    fat boy maig 05, 2023 | 21:16
    I en lloc de treure'ls impostos perque no cargolen a multes als que reguen a manta?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa