MónEconomia
El PIB de l’Estat tanca el 2022 amb un creixement del 5,5%
  • CA

El producte interior brut de l’Estat espanyol tanca el 2022 amb un creixement del 5,5% després d’un quart trimestre proper al zero (0,2%). Si es compara amb el darrer trimestre del 2021, l’acceleració és del 2,7%, dos punts menys que al període anterior (4,8%) i cinc menys que entre l’abril i el juny (7,8%). Després de dos períodes consecutius de moderacions de l’expansió econòmica, el PIB estatal a preus corrents se situa als 1.328.922 milions d’euros -una xifra propera però encara inferior a la del 2019, just abans de la pandèmia-.

Amb l’alça global del 2022, l’economia espanyola mostra un rendiment lleugerament superior a les previsions de l’executiu de Pedro Sánchez, que estimaven un creixement del 4,4%; així com de les de l’FMI (5,2%) o el Banc d’Espanya (4,6%). Segons celebra el ministeri d’Afers Econòmics, les xifres finals de l’any demostren una “gran solidesa i resiliència” en un “context internacional de gran incertesa”.

La demanda aporta menys

El PIB ha aguantat per sobre de zero tot i la important moderació de la demanda interna -la despesa en consum dels ciutadans de l’Estat, que el 2021 va ser el principal motor de la sortida de la crisi econòmica provocada per la pandèmia-. Després de tres trimestres consecutius d’alentiment, l’aportació de la demanda interior creix un 0,6% en comparació amb el trimestre anterior -en la línia de la moderació intertrimestral del PIB, a prop del zero-. Amb un alentiment de dos punts respecte del període anterior, la tendència no és tampoc falaguera.

Factors a la baixa

Així, si bé tots els indicadors clau de l’anàlisi econòmica tanquen l’any en positiu, ho fan en clara tendència descendent. Les exportacions de béns i serveis registren un creixement any a any del 7,6%, fins a set punts menys que el del tercer trimestre; mentre que les importacions augmenten un 2,2% si es compara amb l’exercici anterior, una moderació de més de 6,5 punts. Per la seva banda, el valor afegit brut de la indústria creix per sota de l’1%, després d’haver fregat una acceleració del 4% entre el juliol i el setembre.

La darrera estimació de l’Institut Nacional d’Estadística sobre la comptabilitat nacional, segons explica el mateix organisme, aporta un volum d’informació menor que en altres ocasions. L’INE justifica la retallada a l’informe per raons de calendari de disponibilitat d’algunes dades clau; cosa que implica que la revisió definitiva de les xifres fetes públiques aquest divendres puguin contenir variacions “d’una magnitud més gran de l’habitual”.

Més notícies
Nova vaga als centres d'Amazon, en aquest cas a transports / ACN
Els treballadors d’Amazon a Martorelles registren un avís de vaga per al febrer
Notícia: Els treballadors d’Amazon a Martorelles registren un avís de vaga per al febrer
Comparteix
Els sindicats es plantegen el cessament de l'activitat industrial durant 17 dies després que les negociacions no hagin arribat a bon port
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Philipp von Ditfurth - dpa
Brussel·les amenaça Espanya amb els tribunals si no fomenta les renovables
Notícia: Brussel·les amenaça Espanya amb els tribunals si no fomenta les renovables
Comparteix
Si Espanya no transposa una directiva per impulsar les energies renovables en dos mesos el conflicte podria acabar davant del TJUE
Vista aèria de la planta d'Axilone Metal a Sant Pere de Torelló / ACN
Axilone Metal crearà gairebé 200 llocs de treball a Sant Pere de Torelló
Notícia: Axilone Metal crearà gairebé 200 llocs de treball a Sant Pere de Torelló
Comparteix
La companyia de fabricació de peces per envasos construirà una nova planta de 12.000 metres quadrats al poble osonenc
Un Seat Arona a la cadena de producció / ACN
Seat mobilitzarà 10.000 milions d’euros amb el Perte
Notícia: Seat mobilitzarà 10.000 milions d’euros amb el Perte
Comparteix
L'agrupació Future: Fast Forward desenvoluparà 86 projectes dedicats a l'electrificació del vehicle elèctric

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa