MónEconomia
L’OCDE millora les previsions de creixement per Espanya fins a l’1,7%

L’economia espanyola seguirà creixent durant el 2023, o com a mínim aquesta és l’opinió de l’OCDE. En les seves últimes previsions, publicades aquest divendres, l’organisme internacional assegurant que el PIB espanyol pujarà un 1,7%, el que suposa una millora de les previsions. Concretament, aquesta millora és de quatre dècimes, però també suposa una desacceleració important respecte al creixement del 5,5% que va registrar l’estat el 2022. Aquestes noves previsions situen a Espanya entre les economies avançades que més creixeran aquest 2023, a tall d’exemple, les previsions marquen que l’estat creixerà més del doble que el 0,8% estimat per a la zona euro. També és cert que cal recordar que aquesta circumstància es dona perquè Espanya encara no ha estat capaç de recuperar l’activitat econòmica prèvia a la pandèmia.

Pel que fa a l’evolució de la inflació a Espanya, l’OCDE ha revisat a la baixa les seves expectatives de l’augment dels preus i espera que la taxa general de l’IPC es moderi al 4,2% de mitjana durant el 2023. Això suposa una davallada de sis dècimes respecte a les últimes previsions i situar-se molt per sota del 8,3% de 2022, mentre que per a 2024 contempla una pujada dels preus del 4%, enfront del 4,8% que esperava el mes de novembre passat. Tot i les bones dades, l’organització és menys optimista respecte de l’evolució de la inflació subjacent, ja que ha revisat dues dècimes a l’alça la seva previsió per a enguany, fins al 5%, enfront del 3,8% de 2022, mentre que per a 2024 manté en el 3,7% la seva expectativa.

Defensa de la pujada dels tipus d’interès

Precisament un dels mètodes que existeixen per lluitar contra la inflació és la política monetària, per la qual cosa l’OCDE aposta perquè aquesta continuï sent restrictiva i que els tipus d’interès pugin tant als Estats Units i l’eurozona fins que hi hagi “senyals clares d’alleujament de les pressions subjacents en els preus”.

El think tank internacional considera que “encara es necessiten més augments de les taxes d’interès en moltes economies, inclosos els Estats Units i la zona euro”, que també afegeix que és probable que, donada la lentitud en la reculada de la inflació subjacent, és probable que les taxes oficials es mantinguin altes fins ben entrat el 2024.

Creixement de l’economia mundial

El que també creixerà aquest 2023, segons les estimacions de l’OCDE, és l’economia mundial, que ho farà en un 2,6% del PIB. De cara al 2024, el creixement esperat és del 2,9%. En la seva anàlisi, l’organisme internacional destaca l’aparició de més senyals positius, incloent-hi la millora de la confiança d’empreses i consumidors, la reobertura total de la Xina i baixades dels preus dels aliments i l’energia.

No obstant això, considera que “es preveu que el creixement mundial es mantingui per sota de les taxes de tendència en 2023 i 2024 i l’enduriment de les polítiques continuarà tenint efecte”, encara que confia que enguany i el següent representin una millora gradual a mesura que retrocedeix el llast sobre els ingressos per l’alta inflació.

Entre les principals economies mundials, les noves projeccions de l’OCDE apunten a un creixement lleugerament major dels Estats Units en 2023, amb una expansió del 1,5%, una dècima més del que es preveu prèviament, encara que ha rebaixat una dècima la projecció de 2024, fins al 0,9%.

En el cas de la zona euro, l’OCDE anticipa una desacceleració substancial enguany al 0,8%, tres dècimes més del que s’esperava al novembre, enfront del 4% de 2022, mentre que per a 2024 ha revisat set dècimes a l’alça la previsió, fins a l’1,5%. Fora de l’OCDE, l’organització pronostica una expansió enguany i el següent del 5,3% i del 4,9%, respectivament, el que implica una millora de set dècimes enguany i de vuit el pròxim en comparació amb les projeccions del passat mes de novembre.

Més notícies
La pujada de preus en l'alimentació continua sent una de les principals acceleradores de la inflació / EP
La inflació a l’eurozona continua a la baixa i se situa en el 8,5%
Notícia: La inflació a l’eurozona continua a la baixa i se situa en el 8,5%
Comparteix
Durant el mes de febrer, els preus a l'estat espanyol incrementen un 6% en termes interanuals, una dècima més que al gener
Imatge de la seu del BCE / Europa Press
Les fallides bancàries forcen una reunió extraordinària del BCE
Notícia: Les fallides bancàries forcen una reunió extraordinària del BCE
Comparteix
L'entitat assegura que la trobada s'utilitzarà només per avaluar la situació en els mercats financers
Imatge d'arxiu d'una retenció a l'AP-7 / ACN
Abertis reclama 3.233 milions a l’Estat pels desdoblaments de l’AP-7
Notícia: Abertis reclama 3.233 milions a l’Estat pels desdoblaments de l’AP-7
Comparteix
L'empresa va interposar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem i espera la resolució aviat
La seu de BBVA, al madrileny passeig de La Castellana / EP
44 bancs de l’Estat destinen més de 14.000 milions a finançar armes
Notícia: 44 bancs de l’Estat destinen més de 14.000 milions a finançar armes
Comparteix
Banc Santander i BBVA capitanegen la llista estatal que també inclou Caixabank i Banc Sabadell on se'ls acusa de participar en el negoci de la militarització de les fronteres i els estats del Mediterrani

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa